Na více než 1700 místech v Česku se v sobotu 16. dubna 2016 uskutečnil jarní úklid. Dobrovolníci vybaveni pracovními rukavicemi a pytli na odpad při něm v městech, obcích i v přírodě odklízeli černé skládky a další volně odhozený nepořádek. Ze všech míst se Prahy týkala necelá desetina, na kterou se přihlásily tisíce lidí. Zajímavostí je, že s sebou často rodiče berou své děti, loni tak tvořily 63 % účastníků. 

V předchozích letech se konaly dvě oddělené úklidové akce, a to Ukliďme svět a Ukliďme Česko. Letos byly obě akce spojené a vyvrcholily právě sobotním dnem. Cílem bylo dostat do ulic a přírody až 100 tisíc dobrovolníků. Loni uklízelo Česko dohromady na 52 tisíc lidí.

Uklízíme všichni, ne pouze místní 

Samozřejmě nejde jen o ekospolky a lidi s hlubším vztahem k přírodě. Letos se účastnili akce i dobrovolní hasiči, politici, skauti, sportovci, maminky s dětmi, sousedské kolektivy nebo jen prostí kolemjdoucí. „Já jsem šel s dětmi na tuto akci už podruhé, ono jim to neuškodí, i když dneska nebylo zrovna nejhezčí počasí, ale i tak si to užíváme,“ říká Blesku tatínek s dvěma kluky při úklidu na Praze 5.

Neuklízí jen Češi, pozitivní vztah ke svému okolí dokazují i skupiny zahraničních studentů vysokých škol či několik velvyslanectví. „Zúčastnili se studenti například z Malajsie, Taiwanu, Rakouska, Chorvatska, Španělska a dalších zemí. Všichni se rozdělili do dvojic, do kterých dostali jeden pevný pytel a dva igelitové. Na úklid jsme si dali dvě hodiny, po kterých měl následovat doprovodný program – tradiční český táborák s opékáním špekáčků,“ uvádí Veronika Kadlecová, studenti Erasmu uklízeli na Hostivaři.

Do akce se mimo jiné zapojili i diplomaté a zaměstnanci slovinského, kazachstánského nebo amerického velvyslanectví. S velikým nadšením se ale letos zapojují i bezmála tři stovky škol a tři desítky dětských domovů, pro které jsou dobrovolné úklidy často novou zkušeností.

Fotogalerie
5 fotografií