Další „šmejdi“ řádili v pražských Klánovicích - a jako to podobní podvodníci často dělají, i tihle si na mušku vzali starého důvěřivého muže. Naprosto nevybíravě se mu vetřeli na zahradu s tím, že pro něj mají výhodnou nabídku na levnější energie. Byla to ale jen léčka - zatímco zhruba 30letá žena seniora zabavila nejrůznějšími dotazy, její komplic mezitím vniknul do domu a odshora dolů ho celý prošmejdil.

Nic cenného ale nenašli, a tak urychleně odešli s prázdnou pryč. Ani to ale nezůstane bez trestu. „Případ je prošetřovaný pro trestné činy porušování domovní svobody a krádež ve stádiu pokusu, za což v případě dopadení a odsouzení hrozí až dvě léta odnětí svobody,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Policistům se podařilo sestavit identikit podezřelého, který nyní zveřejnili. Může mu být přibližně 30-40 let, je 175-180 cm vysoký, štíhlý, má světlou pleť a krátké tmavé vlasy. Na sobě měl světlou kšiltovku, světlé sako i kalhoty. Podle svědectví nejspíš nebyl Čech - měl totiž slovenský či ukrajinský přízvuk a zadrhával se. Pokud ho poznáváte, kontaktujte linku 158.

Žena, která mu ve zločinu napomáhala, je zhruba 160 cm vysoká, střední postavy. Pleť má světlou a tmavé vlasy po ramena. Na levé ruce měla v době činu hodinky a na sobě tmavé šaty. Na rozdíl od muže mluvila plynně česky.