Takřka 42 tun těžký válečný stroj IS-2 podstoupil noční přesun z pobočky Vojenského historického ústavu v Lešanech na Benešovsku. Cesta po D1 proběhla bez komplikací, před čtvrtou hodinou ranní dorazilo růžové monstrum na podvalníku do centra jihomoravské metropole.

„Malinký zádrhel se vyskytl při přesunu před kostel s jedním ze stromů, ale poradili jsme si,“ svěřil se šéf transportu Miroslav Švestka. Pro povolení převozu do Brna prý bylo potřeba sehnat několik desítek povolení.

Na instalaci dohlédl osobně David Černý

Pár minut po šesté zaúřadoval jeřáb a vyzvedl novou brněnskou atrakci na Komenského náměstí do výšky. Růžový tank pootočil do určeného směru a během několika minut na místo uvolněné podvalníkem posadil na zem. Akce si vyžádala krátkodobé přerušení dopravy za asistence policie. Na »operaci« dohlédl osobně David Černý, stejně jako kurátor výstavy Vladimír 518 a ředitel Moravské galerie Jan Press.

„Růžový tank Davida Černého je pro mě symbolem originálního výtvarného cítění 90. let, zvláště jejich počátku,“ řekl Blesku Vladimír 518. Podle Presse i to byl impulz, proč Moravská galerie zvolila veřejnou formu neobvyklé prezentace růžového tanku.

Video
Video se připravuje ...

Přenesení růžového tanku na prostranství před evangelický chrám na Komenského náměstí v centru Brna začalo pár minut po šesté hodině ranní. Tank coby součást výstavy Kmeny 90 zůstane v Brně minimálně 2 měsíce. Zdeněk Matyáš

„Akce odehrávající se na ulicích a náměstích jsou její nedílnou součástí. Proto jsme se rozhodli toto ikonické dílo umístit do veřejného prostoru a tuto atmosféru připomenout. Věřím, že Brňákům přiroste tank k srdci,“ dodal Press s tím, že povolení pro umístění tanku v Brně platí zatím na dva měsíce.

Hned první reakce Brňanů byly rozporuplné

První reakce kolemjdoucích, které Blesk zaznamenal, sotva růžový tank dosedl na zem, potvrdily, že se stane předmětem vzrušených debat. „Tahle hrůza sem nepatří, kdo to povolil?“ rozčiloval se starší muž v obleku. „Růžový tank k červenému kostelu, proč ne. Je to docela zajímavá symbolika,“ mínila naopak dívka, která minula tank krátce po sedmé hodině.

Výstavu Kmeny 90, jejíž součástí je i instalace růžového tanku, zahájí v sobotu 13. května od 14:30 pouliční party v Husově ulici před budovami Moravské galerie. Vystoupí na ní kapely WWW, Garage a PSH.

Historie tzv. růžového tanku

Tank č. 23 byl dlouhá léta symbolem osvobození Prahy od nacistické okupace. Podle tehdejší oficiální verze byl první, který neohroženě vjel do Prahy, bez újmy bojoval až do úplného konce a zasloužil si tím čestné místo na náměstí Sovětských tankistů, dnes náměstí Kinských na Smíchově.

Ve skutečnosti byl první sovětský tank v bojích o Prahu natolik zničen, že musel být nahrazen novým. Na podstavec tank umístili v roce 1945 tak, že hlavní dělo mířilo na západ.

Video
Video se připravuje ...

Od zvednutí jeřábem až po dosednutí na zem uplynulo necelých 10 minut. Teď je růžový tank na několik měsíců brněnskou atrakcí Zdeněk Matyáš

V roce 1991 se tehdejší student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý rozhodl, že jej natře narůžovo.
Po vrácení do původního stavu jej znovu narůžovo natřela skupina 15 poslanců Federálního shromáždění. Čin vyvolal nadšení i odpor, tyto reakce ostatně přetrvávají dodnes.

V roce 2011, při oslavách 20. výročí odchodu sovětských vojsk z Československa, byl vystaven na Střeleckém ostrově. Tank je nyní součástí sbírek Vojenského historického ústavu. Trvale je umístěn v pobočce ústavu v Lešanech na Benešovsku.

Fotogalerie
18 fotografií