Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Růžový tank v Praze, pohupuje se na Vltavě

Autor: Kateřina Kycltová - 
21. června 2011
15:18

Slavný růžový tank je zpátky! Při příležitosti 20. výročí odchodu sovětských vojsk z Československa ho včera do Prahy dopravil speciálně upravený náklaďák. Tentokrát bude tank k vidění na netradičním místě – uprostřed Vltavy poblíž Střeleckého ostrova.

„Toto místo jsme zvolili hlavně proto, aby si ho zde mohl každý prohlédnout. Na pražském Smíchově, kde byl tank stál dříve, by byl tak trochu odstrčený,“ vysvětlil volbu místa David Gaydečka, spoluorganizátor akce Týden svobody.
Projekt má především připomenout konec sovětské okupace a rozpuštění Varšavské smlouvy.

„Zároveň chceme akcí otevřít diskuzi o totalitních režimech současnosti a bilancování stavů demokracie u nás v Evropě,“ okomentoval téma Týdne svobody Gaydečka.

Růžový tank můžete na Vltavě poblíž Střeleckého ostrova vidět až do 1. července. Poté poputuje zpět do vojenského muzea v Lešanech u Týnce nad Sázavou. Tam ho odvezli poté, co jej v roce 1991 výtvarník David Černý přetřel na růžovo. Jenže to vyvolalo takovou vlnu emocí, že jej vojáci opět přetřeli na zeleno a brzy poté patnáct poslanců tehdejšího Federálního shromáždění opět na růžovo...

Růžový tank je zpátky v Praze. Vidět ho můžete až do 1. července Růžový tank je zpátky v Praze. Vidět ho můžete až do 1. července | Blesk - David Malík

Historie tanku č. 23

Tank č. 23 byl dlouhá léta symbolem osvobození Prahy od nacistické okupace. Podle tehdejší oficiální verze byl první, který neohroženě vjel do Prahy, bez újmy bojoval až do úplného konce a zasloužil si tím čestné místo na náměstí Sovětských tankistů (dnes náměstí Kinských). Ve skutečnosti to však bylo trochu jinak. Onen první tank byl v bojích natolik zničen, že musel být nahrazen novým. Na podstavec byl tank umístěn v roce 1945 tak, že hlavní dělo mířilo na západ.

Tihle ho nechali zrůžovět, co dělají dnes?

David Černý
Výtvarník, který v roce 1991 přetřel se svými přáteli jako první tank č. 23 na růžovo. Černý se proslavil i obřími miminky nebo modelem Evropy – Entropou. Patří k výrazným osobnostem české výtvarné scény.

Jan Ruml
Byl v čele patnácti poslanců, kteří se rozhodli přetřít tank opět na růžovo poté, co ho tehdejší zákonodárci nechali přetřít zpátky na zelenou. Spoluzakládal Unii svobody. V roce 2010 vstoupil do Strany zelených.

Stanislav Devátý
V červnu 1990 byl zvolen poslancem Federálního shromáždění, poté vstoupil do ODS. V roce 1991 se účastnil druhého přetření tanku na růžovo. Býval mluvčím Charty 77 a ředitelem BIS. Je považován za experta v záležitostech bezpečnostních služeb.

cherilyn ( 21. června 2011 18:44 )

Z jiné diskuze: Copak Fejk, ale si představte, že ten růžovej tank na Vltavě stál daňové poplatníky 15 mil. Tolik na svou bohulibou činnost dostala obecně prospěšná společnost Opona, která se stará, aby nám z paměti stržení opony nikdy nevymizelo, za roky 2008-9. A v jejím představenstvu je Gajdečka a M. Kotas, to jsou ti dva organizátoři protestu mladých nadějných v Metru před odborářskou stávkou. No, není to zajímavé? Kdopak těch 15 mil asi vyplatil? Kdopak se k tomu přizná? Ministerstvo školství? Zahraničí?

zaviracispendlik ( 21. června 2011 16:48 )

Černý není žádný umělec, ale patlal

honza51 ( 21. června 2011 16:47 )

zaviracispendlik ( 21. června 2011 16:41 )

zaviracispendlik ( 21. června 2011 16:40 )

Zobrazit celou diskusi