Mnohovrstevný portrét této osobnosti zachycující období kolem osudového roku 1938 přináší film režiséra Julia Ševčíka s hvězdným obsazením. Masaryka si zahrál Karel Roden, prezidenta Edvarda Beneše Oldřich Kaiser.

Oba ve svých rolích excelují. Film, který stál dva miliony eur, půjde do českých kin příští rok v březnu. Předpremiéru v anglické verzi v brněnském kině Scala si užili zahraniční diplomaté působící v Česku a na Slovensku a nešetřili superlativy. Blesk jako mediální partner byl u toho!

Ševčíkův film přináší odlišný portrét politika, než jaký obsahují školní učebnice. Film představuje Jana Masaryka jako bohéma, který miloval ženy, hudbu a vedl extravagantní život, který byl protipólem jeho diplomatické dráhy. Dotýká se i jeho vztahu k slavnému otci.

Ten byl podle knižní biografie velmi komplikovaný, například také proto, že Jan byl jako dítě šikanován kvůli hysterii kolem případu Hilsner a polenské vraždy. Nějaký čas jej musel do školy vodit starší bratr. Matka, ačkoliv měla puritánskou výchovu – nenapila se alkoholu, odsuzovala kouření, nesmělo se před ní neslušně mluvit a za projev pokleslých mravů pokládala i sňatkový inzerát – svým dětem dopřávala volnosti, možná až moc.

Když Jan Masaryk vyrostl do puberty – pil, kouřil, mluvil mírně řečeno nediplomatickým jazykem a začal si osvojovat vztah k ženám, který se brzy projevil jako poněkud cynický; „puritánsky přísná“ matka tyto prohřešky tolerovala, neboť je láska k synovi přehlušila.

Česko-slovenský film Masaryk vznikl v produkci společnosti IN Film a Rudolfa Biermanna s účastí řady zahraničních herců. Psychiatra Steina hraje německý herec a spisovatel Hanns Zischler, jeden z hereckých představitelů slavného Spielbergova dramatu Mnichov.

Karel Roden v titulní roli potvrdil pověst jednoho z nejlepších českých herců současnosti. „Jeho kvality dávaly záruku, že jako hlavní postava utáhne celý film, navíc musel umět velmi dobře anglicky,“ řekl Blesku producent Rudolf Biermann.

A Oldřich Kaiser coby Edvard Beneš? „Okamžitě řekl, že to bere a že si vše nastuduje do detailů. A skutečně, při prvním natáčecím dni jsem si myslel, že přišel Beneš. Olda si jej nastudoval do posledních detailů včetně gest,“ vyzdvihl hercovu přípravu producent.

Projekci si pochvaloval ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. „Konečně přišel film, který přibližuje historii a historickou osobnost správným způsobem,“ liboval si ministr.

V sále kina Scala zasedl i americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro. Mohl by česko-slovenský film zaujmout i americké publikum? „Uvidíme. Ale období, kterým Masaryk prochází, bylo velmi složité. A nakonec se zásadně dotklo i Spojených států,“ svěřil se velvyslanec Blesku.

 

A ještě jeden divák si film pochvaloval. „Je to silný příběh. Věřím, že má velkou vypovídací schopnost o konkrétní historické zkušenosti a s ní spojené osobností Jana Masaryka,“ popsala své dojmy Livia Klausová, velvyslankyně Česka na Slovensku.

Filmaři natáčeli týden v Holandsku, další exteriéry našli především v Praze. Mimo jiné v Rudolfínu, Vojenském historickém ústavu, pochopitelně na Pražském hradě. A také v Bratislavě.

Určité scény z filmu vyvolají bouřivé diskuze. Jan Masaryk a kokain? „Nikdo ho u toho neviděl, na druhou stranu chodil do vyšší společnosti, kde to bylo takřka normou. Nadsadili jsme, nebo ne? A jeho náklonnost k ženám? Nikdy se neoženil, ale nebyl homosexuál. Pro mě je nejen diplomatem, ale i člověkem z masa a kostí. A tak by Jana Masaryka měl vnímat i divák,“ podtrhl producent filmu Rudolf Biermann.

FILM MASARYK

V titulní roli filmu Masaryk se představuje Karel Roden, v dalších úlohách uvidíme Oldřicha Kaisera jako prezidenta Edvarda Beneše, Jiřího Vyorálka jako Konráda Henleina, Roberta Jaškówa jako Emanuela Moravce. V roli jedné z Masarykových přítelkyň se vrací do českého filmu modelka Eva Herzigová. Dále hrají Emília Vášáryová, Zuzana Kronerová a Martin Hofmann.

Česko-slovenský film Masaryk vznikl v produkci společnosti IN Film a Rudolfa Biermanna s účastí řady zahraničních herců. Psychiatra Steina hraje německý herec a spisovatel Hanns Zischler, jeden z hereckých představitelů slavného Spielbergova dramatu Mnichov.

Další se objevují jako významné osobnosti dobové politiky a kultury – spisovatelku a Masarykovu pozdější snoubenku Marcii Davenportovou vytvořila americká herečka Arly Joverová (Blade, Muži, kteří nenávidí ženy), ministerského předsedu Chamberlaina hraje britský herec Paul Nicholas, britského ministra zahraničí Halifaxe Dermot Crowley, (Babel, seriály Luther, Raw), francouzského ministra Bonneta Milton Welsh (Grand Hotel Budapest, Muž ve stínu).

V závěru letošního roku od 25. do 31. prosince bude film Masaryk jako jediné v limitované premiéře promítat pražské kino Lucerna. Jeho premiéra v českých kinech je naplánována na 9. března 2017.   

Fotogalerie
27 fotografií