Rovný a přímý chlap, skvělý kolega. Superlativy na adresu brněnského hasiče ze strany jeho kolegů jen prší. On sám ale kroutí hlavou, slovo hrdina nebere. „Prostě na mě ty zásahy vyšly. Klidně tam mohl být někdo jiný, který by udělal přesně to, co já,“ říká skromně Štoudek. „David je tvrďák, na rozdíl od jiných má posunutý práh odvahy,“ má nicméně jasno Jaroslav Mikoška, mluvčí jihomoravských hasičů.

Hasič nebo kuchař

V dětství mu maminka prorokovala, že bude buď hasičem, nebo kuchařem. Splnilo se mu to první. „Když jsem se ženil, manželka věděla, koho si bere. Práce je hodně, ale rodinu se snažím nešidit,“ říká otec synů Daniela (17) a Radima (14). Kuchařina mu prý jde také od ruky. Vaříme si na službě, takže se mi to hodí. A zvládnu třeba i bábovku,“ usmívá se hasič.

Video
Video se připravuje ...

Třikrát během půl roku nasadil život pro záchranu jiných. Brněnský hasič David Štoudek nyní obdržel vyznamenání Za statečnost. Zdeněk Matyáš

Trojí bitva o lidský život

Za co obdržel medaili? Loni zachraňoval v Dubňanech chlapce pod spadlými betonovými překlady. „Ta škvíra, kterou jsem ho viděl, měla jen deset centimetrů. Šlo o každou vteřinu, ležel pod betonem s těžce poraněnou nohou,“ popisuje zásah. Více o události ZDE.

Letos při lednovém pokusu o záchranu bruslaře, pod kterým se prolomil led na Vranovské přehradě, se ponořil do ledové vody a muže v bezvědomí vytáhl nad hladinu. Více o události ZDE.

Maximální nasazení prokázal i při boji o život režiséra Vorlíčka, který uvízl při otužování pod ledem v brněnském lomu Hády. Situace byla nepřehledná, tělo režiséra nemohli zprvu vůbec najít.

„Jeho kamarád říkal, že je někde deset metrů od nás pod ledem. Řezal jsem motorovou pilou další díry a měl strach, abych ho neporanil. Našli jsme ho za 12 minut od ohlášení, jenže to nedopadlo,“ vzpomíná na březnové drama Štoudek. Režisér po čtyřech dnech v nemocnici zemřel. Více o události ZDE.

Zákroky i přes maximální nasazení záchranářů mohou skončit tragicky a neúspěch zamrzí i tak tvrdého chlapa, jakým je David Štoudek. „Na druhou stranu víte, že jste nic nevypustili a udělali opravdu všechno, co se dalo,“ přemítá vyznamenaný hasič. 

Dva tisíce výjezdů

Jak se vyznamenaný hasič, který během své kariéry vyjížděl do terénu více než dvoutisíckrát, udržuje ve formě? Chodí do osilovny, do práce jezdí na kole, potápí se a plave, má rád hory. „Práce hasiče je čím dál náročnější, ať jde o fyzičku, či zvládnutí techniky. Nároky, které jsem musel splnit, když jsem nastupoval, to už je dávná historie,“ tvrdí osmačtyřicetiletý profesionál, který je hasičskému sboru věrný takřka čtvrtstoletí.

Fotogalerie
11 fotografií