Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

První kroky statečného hasiče Roberta: Po mrtvici díky kamarádům znovu chodí!

Autor: ljš - 
21. srpna 2017
17:30

Od roku 1991 zachraňuje lidské životy, teď je ale hasič Robert Gyömbér upoutaný na invalidní vozík. Při operaci mozku prodělal mrtvici a jeho život se od základu změnil. Přesto bojuje jako lev, aby se vrátil zpátky do života.

Robert je jedním ze tří zraněných hasičů, které podporuje nadace REGI Base. Ta se původně zaměřovala hlavně na válečné veterány, podle svého hesla "Pomáháme těm, kteří za nás sloužili" ale svou působnost rozšířila.

V květnu tak hasičům zařídila rehabilitační pobyt v ústavu v Kladrubech, o který všichni tři v minulosti bezúšpěšně usilovali. Ten pacientům velmi prospěl a v tvrdé dřině a rehabilitaci pokračují i doma.

A úsilí nese ovoce. REGI Base v polovině srpna zveřejnila video, na kterém Robert bez pomoci konečně chodí. "Tleskáme! Zraněný hasič Robert Gyömbér a jeho první samostatné kroky na domácí dráze, kterou jsme mu doporučili vybudovat po vzoru dalšího bojovníka Attily," napsali k záběrům. "Neuvěřitelné zlepšení nastalo už po 14 dnech pravidelného každodenního cvičení. Jak prohlásil Robert: "To nemají ani v RU Kladruby. Tohle máme jen v Záhořanech u Prahy!" :) :) :)," dodali.

Robert působil jako profesionál u pražského hasičského záchranného sboru od roku 1991. Jeho milovanou práci mu ale vzal nález na mozku. Lékaři u něj objevili arteriovenózní malformaci, což je onemocnění cév, při kterém chybí kapiláry a krev odtéká z tepen rovnou do žil. Hrozí tak prasknutí a vznik krvácení. Robert bohužel při operaci utrpěl mrtvici a od té doby je na vozíku. "Musím to brát, jak to je," řekl v reportáži České televize s tím, že obrovskou oporou je mu také manželka s rodinou. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi