Před deseti lety bylo online seznamování tabu. Mnozí se na něj dívali jako na zálibu podivínů. Tato doba je však nenávratně pryč. Dnes již není potřeba vysedávat v barech, poslouchat otřesnou hudbu na diskotékách a doufat, že se náhodou střetnete s někým, s kým si vzájemně padnete do oka. Stačí se kdekoliv připojit mobilem k seznamce nebo v pohodlí domova na počítači a získat tak kontakt na stovky potenciálních partnerů. V dnešní uspěchané době nejde o nic nezvyklého. V USA se tak dnes seznamuje 70 % nezadaných uživatelů a toto číslo jistě ještě poroste. V Česku je situace obdobná.

„I v Česku pozorujeme rostoucí zájem o online seznamování, potvrzuje Michael Živěla, spoluzakladatel mobilní seznamovací aplikace Pinkilin. Ta je společně s dalšími hojně využívanou právě nezadanými k tomu, aby mohli jednoduše vyhledat osamělé duše a seznámit se bez trapností typu oslovení naprosto neznámého člověka ve společnosti, se kterým možná nemáte vůbec nic společného. „Nezadané na online seznamování láká především efektivita. Nemusíte vysedávat po barech, na seznamce máte na dosah ruky stovky potenciálních partnerů, potvrzuje Markéta Šetinová, psychoterapeutka a autorka blogu Moderní láska.

Největší zájem o online seznamování pozoruje mezi lidmi středního věku, kteří mají méně příležitostí k seznámení a málo času. Nejvíc uživatelů seznamek ale přibývá mezi mladými. Oslovují je především mobilní seznamovací aplikace, které dávají velký prostor fotkám. Pro nás je nejsilnější věková kategorie 25–34 let. V tomto věku lidé už často hledají vážný vztah a chtějí se spolu spíše rychle vidět než si dlouho psát. Pinkilin je v tomto podporuje, říká Michael Živěla. Nejvíc uživatelů seznamkám přibývá mezi mladými. Oslovují je především mobilní seznamovací aplikace, které dávají velký prostor fotkám.

Internet rychle nahrazuje tradiční formy seznámení, jako je škola nebo práce, v USA se dokonce třetina nových manželství seznámila online, dodává Markéta Šetinová. Panuje také mnoho pověr, že vztahy, které vznikly seznámením na internetu, nevydrží. To není pravda. Moji klienti mají často obavy, že vztah z internetu nemá budoucnost. První výzkumy manželství ze seznamky ale říkají spíš opak. V porovnání s „tradičními“ vztahy jsou v nich lidé o něco spokojenější a mají menší pravděpodobnost rozvodu,“ uzavírá Markéta Šetinová, která se také věnuje výzkumu seznamování při Univerzitě Karlově.