„Pro tvorbu jedovatých látek je nebezpečné především to, když houby opakovaně v lese zmrznou a rozmrznou. Když přemrznou jednou nebo je seberete čerstvě zmrzlé, je to, jako byste je vyndali z mrazáku a jsou úplně v pořádku,“ říká mykolog Pavel Špinar. Nebezpečné houby navíc od normálních snadno poznáte. Ztrácejí barvu, tuhost a další charakteristické znaky. Často začnou i plesnivět.

Jak poznáte přemrzlou houbu?
* Klobouk ztrácí barvu a bledne
* Okraje klobouku jsou povadlé
* Třeň průsvitní
* Póry mění barvu ze žluté a modrající na zašedlou
* Houba celkově měkne, ztrácí tuhost a pružnost

V čem je nebezpečí?
Opakovaným zmrazováním a rozmrazováním se v houbách vytvářejí tzv. mykotoxiny. Ty mohou způsobit průjmy, žaludeční nevolnosti i celkovou otravu. Chorobné procesy v houbě probíhají až do doby, než ji tepelně zpracujete.

Hřiby už jen chvíli
Na hřib hnědý můžete narazit i v půlce listopadu. To už ale často bývá přemrzlý. Obecně ale mrazíky zastavují růst hřibovitých hub, které kvůli tomu zanedlouho z lesů vymizí.

Jak bude? Mráz i sluníčko!
Na mrazivá rána, kdy teploty v horských oblastech směle padají k minusovým hodnotám, si budeme muset zvyknout. Lepší už to nebude. Náladu ale hned od rána zvedne sluníčko, protože babí léto má pokračovat i v příštích dnech. Minimálně do pátku přes den zahřeje a teploty vytáhne až k 15 stupňům. O víkendu se pak nebe trochu zatáhne, velké deště ale nehrozí. V další dnech příštího týdne se stále můžeme těšit na sice chaldnější ale stále babí léto.