Příprava půdy!

Pokud chcete mít krásný trávník, nesmíte podcenit přípravu půdy před výsevem osiva. Je nutné odstranit kameny a ostatní nežádoucí organické zbytky. Pozemek musí být urovnaný tak, aby šla následně půda prokypřit do hloubky 100 až 150 mm. Také ji můžete vylehčit středně jemným pískem.

Před výsevem rovněž půdu zásobně vyhnojíte zapravením potřebných živin v podobě kvalitního trávníkového hnojiva v dávce cca 20 až 40 g/m2 (vhodné je použít podzimní hnojivo AROS WINTER nebo univerzální hnojivo AROS STARTER). Pokud je takto pozemek na výsev připraven, necháte ho cca 2-3 týdny odležet. Za tu dobu vám povyroste plevel, kterého se musíte mechanicky nebo chemicky zbavit.

Autor: AROS

Výsev travního osiva

Vhodný výběr travní směsi určuje vlastnosti a charakter budoucího trávníku. Nikdy kvalitu travní směsi nepodceňujte, závisí na ní kvalita vašeho trávníku. Vysévat můžete od jara do konce října, pokud je počasí příznivé. Osivo se vysévá secím strojkem nebo ručně – na široko, v dávce 10 až 30 g osiva na 1 m2, v závislosti na kvalitě přípravy půdy, druhu travní směsi a technice výsevu.

Autor: AROS

Jak správně sekat nový trávník?

Když trávník vyroste do výšky 80-100 mm, měli byste ho posekat a to zásadně ostrými nástroji. Porost snižujte postupně, bohatě stačí o třetinu z jeho celkové délky. Po třetím sečení následně můžete začít trávník sekat tak, aby měl požadovanou výšku dle typu trávníku cca jednou týdně.

Jak trávník správně hnojit a čím vyživovat?

Bez vyrovnané a dostatečné výživy můžete zapomenout na dokonalý trávník. Výživa totiž ovlivňuje nejen jeho kvalitu, ale také odolnost vůči zátěži, chorobám a letním či zimním stresům. Okrasné a zátěžové trávníky jsou na výživu velmi náročné, potřebují takové množství živin, které je stanoveno buď z rozboru půdy nebo doporučeno ročními dávkami hnojiv.

Autor: AROS

Společnost AROS-osiva nabízí »komplexní systém hnojení trávníku« v průběhu celého vegetačního roku.

Trávníkové hnojivo aros starter je určeno především pro zakládání a obnovu travních ploch v průběhu celého vegetačního období.

Vegetační trávníkové hnojivo aros power slouží pro dokonalou výživu od jara až do příchodu podzimu.

Podzimní výživu pro zdárné přezimování vám zajistí trávníkové hnojivo aros winter obsahující vyšší podíl draslíku (K), který zvyšuje odolnost trav proti chorobám, poškození zimními mrazy a nedostatku vody. Hnojivo je určeno pro dokonalou výživu všech typů trávníků s použitím od září do poloviny listopadu.

Autor: AROS

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte travní směs OBNOVA 2 in 1 s trávníkovým hnojivem. Tato travní směs je určená pro regeneraci všech typů trávníků, které během 3 až 4 týdnů dokonale obnoví, prořídlá místa zaplní a vytvoří zátěži odolný trávník.

Více informací najdete na http://www.aros.cz/