Čerstvě upečené pečivo by mělo být zárukou toho, že v něm žádné konzervanty, které by uchovávaly jeho trvanlivost, nejsou.  V jemném pečivu se může objevit riboflavin nebo betakaroten, kterých se bát nemusíte. Zbystřit byste měli u baleného trvanlivého pečiva – zde už je éček rozhodně více.

Podobně jsou na tom i margaríny. Čím delší trvanlivost, tím je jasné, že jsou něčím vylepšená. Na trhu se dají ale koupit i margaríny bez éček.

Podívejte se na video, které vám poradí, na co u margarínu a pečiva dávat pozor.

Video
Video se připravuje ...

V čerstvém pečivu jsou jen ta zdravá éčka! CEFF

Pokud tápete, která éčka jsou ta dobrá a která škodí, máme pro vás tahák!

Známka 1

Příznivě působící látky          E: 100, 101, 140, 150a, 160acde, 161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306 – 308, 322, 410, 440, 901, 948

Známka 2

Látky ještě přijatelné   E: 141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325-327, 334, 350 – 352, 363, 406, 460, 470b, 551-553, 640, 650, 902-904, 920, 949, 1102, 1103

Známka 3

Látky méně vhodné     E: 150bcd, 153, 160bf, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297, 330-332, 335, 337, 353, 354, , 400-404, 407, 415-418, 420-422, 425, 426, 445, 461, 463-466, 469, 470-475, 481-483, 491-495, 500-504, 508-511, 514-517, 524-530, 554-559, 570, 574-579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 957, 965-968, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1452, 1520

Známka 4

Látky působící nepříznivě    E: 120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280-283, 338-341, 343, 355-357, 380, 385, 405, 407a, 412-414, 432-436, 442, 444, 450-452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520-523, 535, 536, 538, 541, 620-635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1204, 1410, 1412-1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1517, 1518

Známka 4

Látky výrazně nepříznivé     E: 102, 104, 110, 122-124, 127, 129, 131-133, 142, 151, 154, 155, 180, 210-224, 226-228, 230-233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310-312, 320, 321, 512, 586, 905, 927, 944, 952, 954, 962, 1519

Recept na vaječnou pomazánku

Co potřebujete: vařená vejce, cibuli, máslo nebo margarín, pomazánkové máslo, hořčice, sůl a pepř

Postup: Povolená másla promícháme s jemně nakrájenou cibulkou, ochutíme hořčicí, solí a pepřem. Nakonec vmícháme vařená vejce protlačená přes kráječ.