1. MÝTUS: Příčinou šedého zákalu je čtení při špatném světle

To není pravda. Pravá příčina nemoci není známa, onemocnění se objevuje v souvislosti se stárnutím – jedná se o přirozený proces stárnutí oka, proto většinou postihuje osoby starší 60 let. Riziko vzniku šedého zákalu mohou ovlivnit vyšší dioptrické vady, onemocnění jako např. cukrovka, záněty oka, dlouhodobé užívání některých léků, kouření a často také těžké úrazy oka. Ke vzniku šedého zákalu přispívá i nadměrné působení infračerveného a ultrafialového záření a některá metabolická a celková onemocnění. V některých případech se šedý zákal objevuje také u mladších pacientů.

2. MÝTUS: Šedý zákal se vyléčí pomocí očních kapek

V žádném případě! Šedý zákal nevyléčí kapky, léky, ani brýle. Jedinou možností léčby je operace. Jakmile je oční čočka zkalená, je nutné ji z oka odstranit a nahradit novou, umělou čočkou. Operace je bezbolestná a provádí se ambulantně. „Pacienti si mohou zvolit i nadstandardní způsob odstranění šedého zákalu, a to pomocí femtosekundového laseru LenSx. Jedná se o nejmodernější metodu,“ říká oční chirurg MUDr. Lubomír Továrek z Oční kliniky DuoVize v Praze. Operace šedého zákalu s využitím laseru LenSx je přesná, bezpečná a precizní a přizpůsobena každému pacientovi na míru.

3. MÝTUS: S operací je lepší počkat, až šedý zákal uzraje

Kdepak. Toto je častý mýtus, který nemá opodstatnění. „Dříve se šedý zákal operoval až v pokročilé fázi, dnes je to jinak. Operaci doporučujeme hned v okamžiku, kdy šedý zákal začne pacientům zhoršovat vidění. Jednak je zbytečné trápit se se zhoršeným viděním a také platí, že čím je šedý zákal pokročilejší, tím je oční čočka tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější," vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize. Vhodné načasování operace konzultujte s lékařem, ten zváží vaše obtíže, zhoršené vidění a veškeré výsledky vyšetření a doporučí vám to nejlepší řešení. Nespoléhejte na to, že se onemocnění rozvíjí pomalu a na řešení je dost času! „Šedý zákal se sice může rozvíjet měsíce i roky, ale rychlost změn bývá individuální, takže odhadnout, jak dlouho se bude vyvíjet právě u vás, je v podstatě nemožné,“ upozorňuje docentka Skorkovská. Nepodceňujte proto preventivní oční prohlídky a ve vyšším věku navštěvujte lékaře alespoň jednou za rok.

4. MÝTUS: Po operaci šedého zákalu je nutné nosit brýle

Operace šedého zákalu je ideální příležitostí, jak se zbavit šedého zákalu i brýlí. Umělá nitrooční čočka dokonale nahrazuje dioptrickou sílu původní oční čočky, takže volbou vhodného typu čočky lze odstranit krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus. Pokud zvolíte implantaci monofokální nitrooční čočky, můžete si vybrat, zda chcete po zákroku odložit brýle do dálky nebo na čtení. Monofokální čočka totiž koriguje vidění na jednu vzdálenost, na druhou vzdálenost budete potřebovat brýle. Kromě monofokální čočky ale můžete zvolit čočku multifokální, trifokální, torickou či asférickou - záleží na vaší dioptrické vadě. Multifokální či trifokální oční čočky vám zlepší vidění na blízko, na střední vzdálenost i do dálky. Torické nitrooční čočky korigují astigmatismus a asférické nitrooční čočky zase zlepšují vidění za šera a zhoršených světelných podmínek (vhodné jsou zejména pro řidiče). Takže při správně zvoleném typu nitrooční čočky můžete brýle definitivně odložit a získat ostrý zrak ve všech situacích.

Operace šedého zákalu laserem LenSx je precizní a uzpůsobená na míru pacienta.
Autor: Neovize Group s.r.o.

5. MÝTUS: Čočku bude potřeba za čas vyměnit

To je další častý omyl. Při operaci šedého zákalu je z oka odstraněna zkalená lidská čočka, která je nahrazena čočkou umělou. Umělá nitrooční čočka zůstává v oku natrvalo, v průběhu života ji není třeba vyměňovat. V každém případě se před operací vždy zajímejte, jaké čočky klinika používá.

6. MÝTUS: I po operaci se může čočka znovu zakalit

„Šedý zákal se vrátit nemůže. Co se ale může stát, je zkalení pouzdra, do kterého se umělá oční čočka vkládá. Jedná se o takzvaný sekundární šedý zákal. Naštěstí ho umíme odstranit rychlým a bezbolestným laserovým ošetřením," vysvětluje MUDr. Lubomír Továrek.

7. MÝTUS: Operace probíhá v celkové anestezii a po operaci je nutná hospitalizace

Ne. Operace šedého zákalu se dělá ambulantně, pacient po zákroku odchází domů. Pro znecitlivění povrchu a vnitřních struktur oka se těsně před operací aplikují oční kapky. Zákrok probíhá ambulantně a trvá přibližně15 až 20 minut, délka záleží na náročnosti výkonu u konkrétního pacienta. Po zákroku je oko zakryto náplastí, ale bezprostředně po operaci můžete odejít domů. Operace druhého oka se pak provádí obvykle s odstupem 3 až 7 dnů.