Šedý zákal (katarakta) je oční onemocnění, které se objevuje zejména ve vyšším věku. Projevuje se zhoršeným viděním, citlivostí na ostré světlo, zkresleným obrazem, odlišným vnímáním barev. Je to způsobeno vnitřními změnami oční čočky, která ztrácí průhlednost, což negativně ovlivňuje vidění.

Šedý zákal se objevuje na jednom nebo obou očích, může se rozvíjet měsíce i roky, a přestože nebolí, je to onemocnění, které značně zhoršuje kvalitu života.

Zjištění, že vás postihl šedý zákal, může být nepříjemné, ale není důvod k obavám. Moderní medicína totiž umí šedý zákal vyřešit velmi snadno – několikaminutovou bezbolestnou operací, po které uvidíte jako zamlada. Základní operaci šedého zákalu plně hradí zdravotní pojišťovny. Během zákroku se můžete zbavit současně i dioptrií a astigmatismu (tzv. cylindrů).

„Při operaci šedého zákalu se z oka odstraní zkalená oční čočka a nahradí se čočkou umělou. K tomu se v běžné praxi používá skalpel anebo laser. A právě laser LenSx nově používá i naše klinika. Pacienti jsou z novinky nadšeni,“ říká docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize v Brně, kde od října operují šedý zákal nejmodernějším laserem LenSx. Sesterská oční klinika DuoVize v Praze využívá laser LenSx od roku 2012. Na klinice odoperovali laserem už tisíce spokojených pacientů.

Šedý zákal postihuje každého druhého člověka ve věku nad 75 let. Léčba je jediná: operace. Nenechávejte šedý zákal dozrát. Zbytečně se trápíte
Autor: Neovize Group s.r.o.

Laser je desetkrát přesnější než člověk

Laserová operace šedého zákalu je vhodná pro každého, koho trápí toto onemocnění a komu záleží na kvalitě vidění. „Při laserové operaci katarakty se nepoužívá žádný skalpel. Ten je nahrazen precizním laserovým paprskem řízeným počítačem a kontrolovaným chirurgem. Tím metoda vylučuje chyby způsobené manuálním vytvářením řezů pomocí skalpelu, nůžek a jehel,“ vysvětluje MUDr.Lucie Valešová, primářka pražské oční kliniky DuoVize, a dodává: „Výzkumy prokázaly, že laser je 10x přesnější než člověk.“

Oční chirurg pomocí počítače a očního tomografu nastaví parametry operace přesně na míru každého pacienta. Paprsek laseru s dokonalou přesností vytvoří vstupní mikrořez, otevře přední pouzdro čočky a rozmělní ji. Po skončení laserové části chirurg čočku lehce odstraní a nahradí ji umělou čočkou. Metoda zaručuje daleko větší přesnost, šetrnost a bezpečnost zákroku a přináší lepší výsledky funkčního vidění. „Díky možnosti podstoupit operaci šedého zákalu laserem jsem neměla takový strach. Bála jsem se použití skalpelu,“ říká paní Alena, která využila šetrnou metodu operace katarakty femtosekundovým laserem LenSx.

Výhody laserové operace šedého zákalu:

• Bez použití ostrých nástrojů – manuální kroky jsou nahrazeny počítačem řízeným laserovým paprskem

• Přesnost a bezpečnost – zákrok je vykonáván precizním laserem přesně na míru pacientova oka

• Rychlost zákroku – samotný laser působí na oko pouze 10 sekund

• Šetrnost – laserová metoda zaručuje vynikající pooperační výsledky a zkrácení doby rekonvalescence