WHO uvádí, že až 30 % lidí trpí nedostatkem železa. Častěji se tento problém projevuje u dospělých žen, nicméně nevyhýbá se ani ostatní populaci. Zvýšené nároky na železo mají ženy z důvodu menstruace, těhotenství a po porodu, ale také vegetariáni, lidé držící přísnou dietu, sportovci nebo dárci krve. Metabolismus železa pak negativně ovlivňují i mnohá léčiva. Dietní chyby jsou častou příčinou, ale nelze opomenout ani genetickou poruchu vstřebávání železa.

Jak poznám, že mám nedostatek železa?

Docela snadno. Při nedostatku železa je přímo ohroženo naše zdraví, a proto lidské tělo vysílá varovné signály, mezi které patří celková únava, slabost, tmavé kruhy pod očima, pleť je povadlá a bledá, pokožka suchá, vlasy slabé a vypadávají, objevují se též poruchy soustředění, časté nemoci. Avšak strádá-li organizmus dlouhodobě, vede tento stav k závažnějším projevům, jakými jsou anémie (chudokrevnost) a poruchy imunity.

Proč je nedostatek železa tak rozšířený?

Denně ztrácí lidský organizmus asi 1-2 mg železa a toto množství je třeba doplňovat. Stejně jako většina ostatních minerálů, je železo přirozeně získáváno z potravy. Avšak na rozdíl od ostatních minerálů je železo velmi špatně vstřebatelné. Například z potravy se ho v tenkém střevě vstřebá maximálně do 10 %. Mezi nejlepší potravinové zdroje je považováno červené maso a játra, které však nelze konzumovat příliš často. Rostlinné zdroje jsou sice zdravější, ale zase mnohem hůře využitelné (luštěniny, červená řepa, zelí, ořechy, broskve, meruňky, švestky, borůvky a další). 

Autor: Biopol GN

Chybí vám železo? Doplňte ho!

Zda vaše potíže souvisejí s nízkou hladinou železa, určí lékař na základě krevních testů. Pokud se to prokáže, doporučí vám změnu jídelníčku a především doplňování železa ve formě tablet nebo kapslí.

O vhodných potravinách se dočtete výše, ale výběr vhodných doplňků stravy s obsahem železa bude vcelku zásadní. Proč? Každý, kdo o svém zdravotním problému ví a užíval železo pro jeho doplnění, by mohl přispět řadou zkušeností o možných vedlejších účincích. Za prvé u obyčejných doplňků stravy není garance vstřebávání a za druhé vysoké dávky sloučenin železa v tabletách (fumaran, glukonan, difosforečnan) mohou dráždit trávicí trakt a způsobovat nechutenství, průjmy, nebo naopak velice časté zácpy a celkovou nevolnost. Stačí se podívat do diskusních fór se zdravotní problematikou. A proto dříve nebo později začnete řešit problém, jakou formu železa užívat. Veškeré obavy však mohou jít zcela stranou, protože od února 2014 je v České republice k dostání patentově chráněné železo LipoFer® obsažené v doplňku stravy NovoFerrin™. Jeho předností je, že nedráždí žaludek, nezpůsobuje zácpy, nevolnosti ani další obtíže spojené s užíváním běžných forem železa. Výrobce uzavřel železo do liposomálních mikrokapslí, které zamezí kontaktu želze se sliznicí žaludku a efektivně se vstřebávají až v tenkém střevě. Tato unikátní technologii umožňuje až 5x vyšší biologickou dostupnost než u běžných forem železa. Přípravek NovoFerrin™ seženete v lékárnách bez lékařského předpisu. Další informace naleznete na www.nedostatek-zeleza.cz.

Autor: Biopol GN