Existuje řada jídel a nápojů, které mohou vyvolat bolest hlavy. Jejich konzumace nemusí hned vést k záchvatu migrény. Pokud ale trpíte bolestí hlavy, je třeba si na ně dávat větší pozor, hlavně pak na jejich kombinace a špatné stravovací návyky.    

Nehladovte, pijte!

Průzkum prováděný u dvou set praktických lékařů v Německu, Francii a Portugalsku prokázal, že bolest hlavy může vyvolat červené víno. Pro náchylnější jedince může být nevhodná jeho kombinace se zrajícími sýry. Záchvaty může způsobit i hladovění a nepravidelná nebo tučná strava. Prudkou bolest spouští i dehydratace. Pokud vypijete půl litru tekutin, bolest by měla ustoupit do tří hodin.

Přehled nejrizikovějších potravin a nápojů:

Některé typy sýrů: Zvláště ty zrající, obsahují řadu bakterií mléčného kvašení, které jsou často spouštěčem bolesti hlavy. 

Alkohol: U červeného vína mohou za vyvolání obtíží flavonoidy. Hlavně ženy jsou na něj citlivější. V menší míře bolesti vyvolá také bílé víno, pivo a tvrdý alkohol.

Aspartam: Ten se užívá jako umělé sladidlo např. v limonádách, žvýkačkách, ústních vodách a light potravinách.

Čokoláda: Bolest spouští látka tyramin, kterou čokoláda obsahuje. Čím víc ale má čokoláda kakaové moučky, tím se riziko bolesti snižuje.

Glutamát: Ten je v sáčkových polévkách, konzervách, mražených produktech, ale také v pokrmech v čínských restauracích. Mluví se dokonce o syndromu čínské restaurace. Bolest hlavy způsobená glutamátem se dostaví zpravidla do 1 hodiny po konzumaci. Bývá doprovázená tlakem a pálením v oblasti hrudníku, případně i zčervenání obličeje, závratí a bolestí žaludku. 

Ovoce a zelenina: Hlavně banány, rajčata, fazole, citrusové plody.

Uzeniny: Bolest způsobují hlavně ty tučné jako např. klobásy nebo uzeniny s nízkým obsahem masa.

SOS záchrana

Při lehkých záchvatech si můžete vzít obyčejný lék proti bolesti. Pokud je bolest silná, sáhněte po tabletce s účinnou kombinací tří účinných látek - kyselina acetylsalicylová, paracetamol a kofein. Obsažený kofein zkracuje nástup účinku paracetamolu a kyseliny acetylsalicylové, zesiluje jejich účinky a zároveň potlačuje příznaky únavy.

Co je to migréna?

  • Je to tepavá bolest zasahující jednu stranu hlavy. Může být silná až nesnesitelná a trvá od 4 do 72 hodin. Postižený není schopen vykonávat běžné povinnosti.
  • Je provázena nevolnostmi, zvracením, přecitlivělostí na světlo, pachy a zvuky.
  • Trpí jí 20 % žen a 7 % mužů. Nejčastěji se objevuje před 30. Rokem života.

TEST: TRPÍTE MIGRÉNOU?

1. Bolí vás hlava jen na jedné straně?

2. Je bolest pulzující?

3. Je vám nevolno, případně zvracíte?

4. Vadí vám při bolesti i světlo, zvuky či pachy?

5. Zhoršuje se bolest hlavy, když pracujete nebo se jinak namáháte?

6. Nemůžete kvůli bolesti hlavy dělat to, co obvykle?

Pokud odpovíte alespoň na 3 otázky ANO, pravděpodobně trpíte migrénou. Navštivte lékaře.