Léků, u nichž stát omezuje cenu, je kolem 4,5 tisíce. „Očekáváme, že snížení se bude týkat asi třetiny,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková upřesnila, že u celé skupiny léků s regulovanou cenou lze čekat průměrné snížení cen o 13 až 17 procent.

S revizemi cen začal ústav minulý týden. Je to ale na dlouhé lokte, vždy musí zahájit správní řízení. Ta by měla být všechna v běhu do konce března. „První efekty snížení lze čekat na přelomu května a června 2012,“ uvedla Petláková. Ale pozor: V lékárnách se to může projevit později. „Zákon umožňuje tříměsíční doprodej za původní ceny,“ připomněla.

U některých přípravků navíc nemusí být snížení ceny patrné. To v případě, že lékárníci už teď prodávají lék levněji a na horní hranici nedosahují.

Lidé ovšem nemusí mít obavu, že by se sice u části léků nejvyšší ceny naoko snížily, ale u jiných naopak stouply. „Revize může vést pouze ke snížení,“ řekla Petláková. Když to ústav udělal v roce 2008, přineslo to pacientům roční úsporu 1,7 miliardy a pojišťovnám 1,1 miliardy korun. Protože revize proběhne napříč skupinami léků, nelze zatím odhadnout, u které bude úspora nejvyšší.