Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Koupit si primáře? Možná už od dubna!

Chcete být operováni od primáře. Možná už to od jara bude možné
Chcete být operováni od primáře. Možná už to od jara bude možné  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Oldřich Tichý, evakk - 
2. února 2012
06:43

To, co se teď děje jen protizákonně a tajně, bude nejspíš od jara legální. Ministerstvo zdravotnictví chce, aby si pacienti mohli zaplatit operaci konkrétním lékařem. Cenu by si ústavy určovaly samy. Zkušenosti ukazují, že v malých nemocnicích by se částky pohybovaly kolem pěti tisíc. Na klinikách a u vyhlášených odborníků by mohly být i řádově vyšší.

Novinku má umožnit metodický pokyn, který podle zjištění Blesku právě chystají ministerští právníci. „Chceme to tak zkusit. Snad už od dubna,“ potvrdil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Dodatečně by nejspíš bylo vše ještě upraveno zákonem.

Pokyn má připlácení za lékaře vymezit negativně. Tedy určit, za jakých okolností to není možné. „Princip spočívá v tom, že pacient, který potřebuje lékaře-odborníka ze zdravotních důvodů, ho musí mít k dispozici přednostně,“ vysvětlil Sršeň.

Pokud by tedy byl na oddělení třeba jeden odborník na operace hrudníku a právě by přivezli pacienta s těžkým poraněním dutiny hrudní, měl by přednost před tím, kdo by si specialistu zaplatil k banalitě. Cenu za lékaře by si určovaly nemocnice podle poptávky. Záleželo by na tom, jakou by měl kdo pověst, objektivní žebříčky kvality neexistují. Zatím se to dělat nesmí, přesto ale třeba už domažlická nemocnice takový ceník měla. Za operaci primářem chirurgie chtěla 6 tisíc, výběr anesteziologa stál 5 tisíc. Když to prasklo, musela ceník zrušit.

mjenkee ( 2. února 2012 20:26 )

Ti vaši komunisti nám 40 let ukazovali, jak dokážou léčit např. rakovinu... Nechávali lidi umírat, byť už na západě existovala chemoterapie a ozařování. Jestli se vám po tom systému tak stýská, emigrujte na Kubu! Přeji šťastný let!

mjenkee ( 2. února 2012 20:23 )

Tímto Vás žádám, začněte opět pozorně číst a přemýšlet. Tak jako dnes operují různí chirurgové z nemocnice... Někdo má štěstí na primáře, jiný na specialistu, ten či onen zas na obyčejného chirurga. Pokud budete chtít jít na jistotu a budete chtít, aby za vaši operaci nesl zodpovědnost konkrétní člověk, tak si zaplatíte tzv. PŘIPOJIŠTĚNÍ. Zbytek je na pojišťovně... Vy dostanete, co žádáte, nemocnice taky a pojišťovna též... Co to tu plácáte o daních, po tom vám může být prd, to je věcí nemocnice, vám je po tom kulové. Jestli se lékaři budou prát, to Vám může být též jedno - rozhodující je stejně Vaše pojištění... Alespoň se lékaři budou snažit být dobří a soutěžit o místo primáře...

mjenkee ( 2. února 2012 20:15 )

Chápete to zcela mylně! Vy, jako zahradník můžete nabídnout dvě varianty: 1) levná - můžete vyslat pomocnou sílu, která udělá jen to nejnutnější, jako posekat trávu shrabat listí... 2) dražší - přijedete osobně a uděláte to, co pomocná síla. Jen s tím rozdílem, že vy krom toho budete ručit za 100%-ní práci svou hlavou! Výsledek i průběh stejný, jen v tom druhém případě vyděláte víc... Výhoda pro zahradníka (v tomto příp. nemocnici) Ještě něčemu nerozumíte? Stačí myslet trochu ekonomicky. Uvědomte si, že tak jako vy, je i nemocnice odkázána na klienty.

mjenkee ( 2. února 2012 20:10 )

To je problém kontrolních mechanismů pojišťovny, potažmo pacientů. Každý pacient má možnost nahlédnout do plateb provedených pojišťovnou. Pokud jste přesvědčen, že daný úkon nebyl proveden, tak to nahlaste... Jsme opět u toho: Za 90% problémů si můžou lidé sami. Vždyť ono to nějak dopadne, co?

mjenkee ( 2. února 2012 20:06 )

výsledek stejný. Jen ten chudší pacient platí méně a taky stojí méně... Všechno něco stojí... Chcete jezdit luxusním vozem? Tak si pořiďte třeba Mercedes, když na to nemáte, kupte si Fiat... Výsledek stejný... Jen ten požitek z jízdy je jiný.

Zobrazit celou diskusi