ONLINE CHAT
Dobrý den, mému "dítěti" dceři je 16,5 roku. Nyní nastoupila do 2.ročníku střední školy obchodní akademie. Dcera se o prázdninách na brigádě seznámila s chlapcem 18 roků, u kterého bez mého dovolení asi 4 x přespála - přitom nebere žádnou antikoncepci, chová se k nám arogantně, je neskutečně drzá, odmítá dělat jakékoliv domácí práce, školní povinnosti si plní tak na 20%. Naše domluvy, výhružky jsou však marné. Prosím, jak mám tuto situaci řešit. riggi@seznam.cz Děkuji mnohokrát za odpověď(Hanka Králová)
Foto
Dobrý den, Hanko, puberta dětí je o bouři hormonů, kde si dítě vytváří samostatnou osobnost, ve většině případů odmítá rodiče a vyhraňuje se jim. Také může sledovat reakce svého okolí a vzbuzovat vzdor. Je nutné podívat se především na potřeby vaší dcery, mluvit s ní, trávit s ní čas, pokud možno nereagovat na agresivitu a poskytovat pozitivní obraz. Snažte se jí vysvětlit, že jí respektujete a to samé požadujte od ní. Upozorněte na to, že pokud chcet být dospělá, musí se naučit mít dostatek odpovědnosti ke své rodině a osobnímu životu. Zákazy nejsou na místě, spíše bych volila formu komunikace. Touto odpovědí bych se s vámi chtěla rozloučit a poděkovat za vaši pozornost a dotazy. Omlouvám se těm, kterým jsem nestihla odpovědět. V případě vašich dalších dotazů se na mne můžete obrátit na webu Křižovatek života, kde mám svoji poradnu. Hezký den a mnoho úspěchů s vašimi úžasnými dětmi. Šárka Vávrová
Dobrý den je mi 20 let a mam o 8 let mladšího bratra. V některých situacích si nevím rady jak sním dobře vycházet, pořád mě otravuje nedá mi pokoj a dělá mi schválnosti. Pak to výústí v to ,že si nadaváme na sebe i často se bijem nebo někdy ode mne schytá pár pohlavků. Dále když chci jít s mými kamarády ven pořád otravuje mne a často za mnou lozí , pořád mu vysvětluji ,že taky nechodím za jeho 12 letými kamarády.Už jsem zkoušel mu utéct až nevidí kde s kamarády jdeme a v těch sitacích kdy mi nedá pokoj - nevšímat si ho nepomáhá . Co by ste mi doporučila jak se k němu chovat, tak aby mne neotravoval případně za mnou nelozil Děkuji ...... Ps: hyperaktivitu nemá (Ondra1)
Foto
Ahoj Ondro, tvůj mladší bratr touží být stejně úžasný jako jsi ty. Možná tě jeho napodobování nebo neustálé pronásledování unavuje, ale věř mi, je to pouze jeho vyjádření toho, jak tě má rád. Pokus si s ním promluvit o tom, že občas potřebuješ být sám, ale i přesto ho máš rád a jsi rád, že je tvůj bratr. Schválnosti ti dělá jen proto, aby na sebe upozornil.
Dobrý den,můj nevlastní syn u nás tráví některé víkendy,je mu 15let a neumí zdravit,nakrájet si sám řízek,nemá základní hygienické návyky a p.Jeho matka tvrdí že je v pořádku. Má na něj nějak výchovně manžel působit?Zkouší to ale bez úspěchu,domlouvá mu ale syn jen nepřítomně hledí chová se jak mentálně postiženej,ale ve škole má pěkné výsledky. Manžel neví jak na něj,mrzí ho to ,ale má chuť to vzdát a prostě si víkendy odklepat a nechat to být.... Co poradíte?Lenka(Lenka)
Foto
Dobrý den, Lenko, velmi podobný případ můžete sledovat dnes na Primě v Křižovatkách života. Je možné, že se váš nevlastní syn nevyrovnal ze ztráty jednoho z rodičů a to i v případě, že otce navštěvuje. Velkým traumatem je pro dítě nový partner. Bylo by nezbytné, aby otec ubezpečil svého syna o tom, že ho má rád a že je pro něj stále důležitý, i přesto, že už má novou rodinu.
devítiletý chlapec špatně usíná a vyžaduje přítomnost rodičů v pokojíku ale nejraději by spal s rodiči v ložnici. Zde usíná bez problémů. Mají ho rodiče brát do ložnice nebo ne.(Martina)
Foto
Dobrý den, Martino. Nejprve bych zjistila, čeho se váš syn bojí. Zda se jedná o strach, např. ze tmy, ze samoty nebo pouze vyžaduje vaši přítomnost. Nechala bych dítěti při usínaní rozsvícenou lampičku nebo nějaké noční světlo a před usnutím by bylo dobré, aby jeden z rodičů strávil krátký čas u syna např. vyprávěním pohádek. Hlavně ne hororů :)
Dobrý den, jak mám synovi 6 vysvětlit, že např., já jemu můžu říct "ukliď si to !" a on by mi neměl říkat "přines mi to !" ? Je ve střídavé péči a zhoršené chování pozoruji především po návratu od otce. Děkuji za odpověď. (Jana N.)
Foto
Hezký den, Jano je možné, že váš syn kopíruje chování jednoho ze svých rodičů. Jestli jste rozvedeni krátce, je možné, že váš syn hledá zázemí a jistoty, které vaším rozvodem mohl ztratit. Pokud je to možné, nejlepším řešením je promluvit si s otcem dítěte a společně se poradit. Důležité je pro dítě v jeho přítomnosti mluvit o otci pozitivně.
Náš vnouček má 5 roků a jeho rodiče jsou rozvedeni . Při návštěvách u nás bývá velice často hubatý, křičí na nás , neposlouchá. Domluvy ani vysvětlování nepomáhá. Již si nevíme rady jak mu v této těžké chvíli pomoci se zklidnit a předejít i hysterickým scénám z jeho strany .(Hannah)
Foto
Dobrý den, Hannah, tento případ je velmi podobný dnešnímu příběhu z Křižovatek života, kde syn Karel prochází frustrací z rozvodu jeho rodičů. Stejně i tak to může prožívat váš vnuk. Vy jako prarodiče mu můžete pomoct navozením pocitu jistoty a bezpečí, tím že ho přijímáte a milujete.
Dobrý den,jak zvládat vzdorovitou povahu 5 leté holčičky,která se často vzteká a nejraděj používá....ne a ne a ne!!! Nechce chodit do školky,ikdyž loni normálně chodila,řve a dělá hrozné scény že chce být doma s maminkou......jak vydržet a nepovolit???(ILONA)
Foto
Dobrý den, Ilono, v prvé řadě bych zjistila z jakého důvodu nechce vaše dcera do školky chodit. Zda jí tam někdo neubližuje nebo nešikanuje. V každém případě bych s dcerou často mluvila a vysvětlila bych jí, že ve školce jí čekají kamarádi, kteří se na ní těší a že jim bude smutno, když do školky nepřijde. Nastínila bych jí, že se obě budeme těšit na společně strávené odpoledne.
Jak na 4 letého vnoučka,který nechce sám jíst,chce krmit,u toho se kroutí a blbne,ev.i kopne do talíře apod.Od malinka byl doma krmený sedící na klíně,nikdy neseděl v židličce.(Eva Rich.)
Foto
Hezký den, Evo, dítě kopíruje, to na co je od malička zvyklý. Pokud chcete změnit jeho styl stravování, je nutné trpělivě učit dítě tím, že mu půjdete vzorem. Nejlépe pokud se posadíte všichni u stolu a budete společně třeba obědvat. Při prvním klidném stolování, bych ho pochválila, jak je úžasný chlapeček a že je jako dospělý.
Dobrý den pani Vávrová, je mozné, ze by mohlo provokovat a deptat maminku i rocni miminko? I kdyz mu mnohokrát říkám, ze neco ne, a nebo potrebuji, aby mi vydržel chvilku u vaření apod. Dela neuvěřitelný hystericky scény, kvici, křičí i přesto, ze je v zidlicce nebo v postýlce u me v kuchyni. Na zemi byt nemůže, protože křičí a sape se po me, takže bych neudělala nic. Děkuji Dagmara(Dagmara)
Foto
Dobrý den, Dagmaro. Dítě se tímto způsobem učí žádat o to co chche a potřebuje. Dost často se v tomto věku vyčleňuje slůvkami ne, aby ukázalo, že je jiné. Je to začátek testování toho, kam může zajít. Je nutné dát dítěti najevo, že ho přijímáte, ale přesto oponovat v případě, že dítě překročuje hranice únosnoti. Snažte se odvést jeho pozornost k něčemu jinému. V tomto období je také nutné rozvádět komunikaci. Neupozorňovala bych na to, že dítě je zlobivé, protože je možné, že se s tím v budoucnu identifikuje.
Dobrý den, naše dcera (4 roky) byla vždy hodné dítě. Trochu více upovídaná, hodně společenská. Ale poslední dobou na nás občas vyplázne jazyk nebo udělá nějaký škleb, případně odmlouvá. Někdy dostane na zadek, jindy musí za dveře než se uklidní. Snažíme se o tom s ní mluvit. Vždy když něco udělá, tak se omlouvá, že už to nikdy neudělá. Ale stejně to vždy udělá. Co s ní? Přemýšlela jsem, jestli to může být žárlení - máme ještě mladší roční. Ale straší si s malou ráda hraje, mazlí jí apod.(Neschopná matka :-))
Foto
Hezký den, ustaraná maminko :) U vaší dcery se jedná jistě o záležitost rivality s mladším sourozencem. V případě, že na vás vyplázne jazyk, bych to samé udělala na ní. Dcera se snaží získat zpátky vaši pozornost, kterou musíte věnovat mladšímu dítěti. Ujistila bych jí, že je stále naši hodnou holčičkou, kterou máme velice rádi. Pokud to bude možné, rozdělila bych váš čas mezi obě děti stejnoměrně.
Dobrý deň poradíte mi prosím ako správne postupovať pri výchove 5 ročného dievčatka. Problém je v tom, že keď jej dohováram dá si ruky na ušká a hovorí že ma nepočúva. V zásade nás s manželom vôbec nechce počúvať to sú večné dohady za oblečenie, nikdy si nechce obliecť to čo jej ja nachystám, izbu si na môj príkaz nechce upratať, ak jej povieme že proste niečo nemôže tak si nedá povedať. Ako naučiť dieťa poslušnosti? A to máme ešte mladšiu a tá si zase dosť z jej správania odpozerá. Ďakujem.(Katarína)
Foto
Hezký den, Kataríno, u vaší dcery se jedná o formu vzdoru.Dala bych jí volnost při výběru oblečení, tak aby měla pocit,že má svoji důležitost. V momentě, když si zakrývá uši a nechce poslouchat vaše rady, tak ji nechte a odejděte. Ponechte jí v jejím vzdoru a pokuste se znovu s ní komunikovat, až po nějaké době.
dobry den pani Vavrova dcerka bude mit v listopadu 4roky spatne mluvi,nerekne plynule jednu vetu kdyz s ni mluvim nerozumi co od ni chci musim mluvit ve zkratkach typu prines to nemuzu ric dlouhou vetu. nepochopi co od ni chci pri ruznych. aktivitach kdyz reknu,ze koncime dostane histerycky zachvat nervu v tom case nema cenu ji nic vysvetlovat nevime si rady je pozadu od jinych deti co mame delat poradte nam prosim (michal)
Foto
Dobrý den, Michale, nekomunikování vaší dcery může být forma vzdoru. Pokuste se najít si na dceru co nejvíce času a nechte si od ní vyprávět příběhy třeba ze školky. I forma nějaké aktivní hry, kde je nutno komunikovat by mohla být účinná. Nenuťte dceru aby mluvila v případě, že nechce. Zkuste se také poradit s učitelkami ve školce, pokud tam chodí, zda nekomunikuje i v tomto prostředí.
dobrý den, mám 2 letého chlapečka, který poslední dobou rád mlátí, škrábe a kouše ostatní děti i rodinné příslušníky. Nejdná se ani tak o agresi, jako spíš způsob komunikace a hry, ale bohužel si neuvědomuje kde jsou hranice a že to také bolí.Na plácnutí reaguje smíchem a pak pohladí, dá pusinku a začne to nanovo :-((Lena )
Foto
Dobrý den, Leno, ve vašem případě bych reagovala na "hru" vašeho syna především vysvětlením, jak se cítí děti, které pokouše nebo poškrábe. Vysvětlila bych mu formou hry, jak by se cítil on, pokud by někdo z rodiny, nebo kamarádů pokousal jeho. Dejte svému chlapečkovi najevo svou lásku například objetím.
Dobrý den mám takový problém se svým synem.V září mu budou 3 roky a je hrozně vznětlivý a občas i agresivní.Když mu něco nedovolím tak řve ale fakt šíleně a pokud ho nechám být tak dokáže řvát i 2hoďky v kuse.Zkoušela jsem ho zavřít i do pokojíku ale to pro změnu schválně mlátil dveřma dokud sem mu nepovolila.Doma se s přítelem hádám kvůli tomu velmi často protože kolikrát malej na mě napřáhne nebo na koho kolik kdo mu vynadá.Přítel mi říká ať mu ji plácnu,ale nevím.Bojím se aby nebyl pak agresivnější a nemlátil děti.Děkuji za radu (Semerádová Klarisa)
Foto
Hezký den, Klariso, chtěla bych vás pochválit, že se neuchylujete k tělesným trestům, i když věřím, že je to někdy náročné. V období kolem tří let si dítě hledá své hranice toho co si může a nemůže dovolit. Je nutné s dítětem co nejvíce komunikovat bez agrese a křiku. Snažit se i v momentech kdy křičí snížit váš tón hlasu. Váš syn vzdoruje a testuje kam může až zajít. Časem tento vzdor přestane, protože si uvědomí, že ho přijímate, i když nevzdoruje. Je dobré i oponovat, aby se dítě naučilo ovládat svůj hněv. Vysvětlete mu vaše pocity a jak se cítíte, když vás agresivně napadá. Upozorněte na váš smutek a pocit beznaděje. Pokuste se se synem komunikovat jako s osobností.
Dobrý den, náš syn (2.třída) při přípravách do školy protestuje. Odmítá plnění domácích úkolů - oddaluje,nespolupracuje. V první třídě to byl děs, hrozím se druhé, myslím, že to nebude o moc lepší. Ve chvíli, kdy např. 10 minut čte teprve 3. krátký řádek a kroutí hlavou, že číst nebude dál, že se o něj nemám starat, že si bude číst potichu, mám chuť po něm skočit a naložit mu.Nevím, jestli tohle by pomohlo nebo co vymyslet za trest.Jestli stále po dobrém nebo občas fakt pár facek. Psycholožka potvrdila inteligenci, takže mám pocit, že je spíše vychytralý a zkouší co unesu.Děkjji za odpověď(Jolana)
Foto
Dobrý den, Jolano, v prvé řadě bych zjistila, jaká je situace u syna ve škole. Zda tam nedochází k šikaně, nebo nemá jiné problémy. Pokud se problémy týkají pouze plnění domácích úkolů, pokusila bych se se synem nejprve v klidu promluvit a vysvětlila bych mu, že mě jeho reakce velice překvapuje, protože se jedná o velice šikovného a nadaného kluka a vím, že úkoly pro něj nejsou problém. Snažila bych se dítě motivovat, například tím, že si po splnění úkolu může jít hrát s kamarády ven, apod. Spíše než poukazování na to, že mu některé věci nejdou, bych se soustředila na to, v čem je dobrý.
Dobrý den, zajímalo by mě, jak nejlépe řešit dětský vzdor (vztekani) u malého dítěte (1, 5 roku), s kterým se ještě moc nedomluvim. Děkuji pekne za odpověď(Lucie)
Foto
Hezký den, Lucie, mezi 18 měsící a 3 roky si dítě uvědomuje své ego, tím že projevuje své emoce například kopáním, řevem a škrábáním. Navrhuji několik metod: Důležité je v tento moment dítě uklidnit, objemout a říci mu, že jste také smutná. Další možností je sednout si na jeho úroveň a vysvětlit mu, že se také zlobíte a nemůžete s tím nic dělat. Jiná metoda se nazývá time out: požádat dítě, aby odešlo do svého pokoje, kde bude do té doby, než se uklidní. Dejte si pozor na variantu fyzických trestů, které dítě zrcadlově učí agresivitě. Komunikujte s dítětem co nejvíce o svých emocích.
Dobrý den,prosím o radu.Sourozenci 9 a 10, chlapci se stále dohadují a perou. Iniciátorem je ten straší, mladší si to jeho pošťuchování a dobírání nenechá líbit a pro ránu nejde daleko a hned je mela. Veškeré domluvy jsou k ničemu. Jak řešit?(JanaS.)
Foto
Dobrý den, zdraví vás Šárka Vávrová, psycholožka a koučka. Budu teď z redakce blesku hodinku odpovídat na vaše dotazy. Dobrý den, Jano, děkuji za váš dotaz. Mezi chlapci probíhá sourozenecká rivalita, v tomto případě bych zkusila trávit čas také s každým zvlášť. Také je důležité vyjádření lásky k obou dvoum chlapcům stejně, tak aby nepociťovali rozdíly. Z mého pohledu se jedná o přirozenou rivalitu a snahu o vyvolání zájmu rodičů.