"Ostrovy jsou těžce přístupné, ale my jsme lokalizovali pozice nepřítele. Letecké síly je právě bombardují," uvedl zdroj. Další vojenský činitel Reuters sdělil, že zabito bylo několik radikálů a že vojáci na Boko Haram útočí i z vodní hladiny za pomoci rychlých motorových člunů.

Podle něj se extremisté ukryli ve "skrytých zákoutích" jezera, které leží mezi Nigérií, Nigerem, Čadem a Kamerunem, a koaliční vojáci je nyní chtějí vypudit.

Nigerijské jednotky a rovněž ozbrojené složky ze sousedního Čadu a Nigeru již od začátku roky vytlačily islamistické milice Boko Haram z většiny jejich pozic, které držely ještě začátkem roku. Z původních 20 oblastí jsou prý bojovníci Boko Haram už jen ve třech. V Nigérii se o uplynulém víkendu konaly parlamentní a prezidentské volby, které byly kvůli boji s Boko Haram odloženy; jejich výsledky budou známy patrně v úterý.

Analytici podle Reuters soudí, že bojovníci Boko Haram, vytlačení ze svých pozic ve větších městech, se nyní zaměří na jednotlivé teroristické útoky ve stylu "udeř a uteč". Hnutí Boko Haram, které chce na severu země vytvořit chalífát, má už na svědomí tisíce lidských životů.