Ministerstvo obrany bude rozhodnutí antimonopolního úřadu respektovat. Výběrové řízení tedy sice dokončí, ale samotnou rekonstrukci odloží. "Tendr na projekční práce dokončíme. Nic nám ale nebrání následně samotnou rekonstrukci památníku odboje odsunout v čase na dobu, kdy budeme mít finanční prostředky na realizaci tohoto projektu," uvedl na dotaz ČTK mluvčí úřadu Petr Medek.

Ministerstvo obrany zakázku s předpokládanou hodnotou 13 až 15 milionů korun vypsalo koncem roku 2013, pak ale svoje rozpočtové priority přehodnotilo. Zadavatelé veřejných zakázek podle ÚOHS mohou vypsané tendry zrušit jen kvůli takzvaným důvodům hodným zvláštního zřetele. V tomto případě se to však nestalo. Rafaj v rozhodnutí konstatoval, že ministerstvo rozhodlo o odkladu celé rekonstrukce v návaznosti na přesun finančních prostředků. Šlo tedy o interní důvod, což nestačí, doplnil.

ÚOHS se případem zabýval na základě podnětu společnosti TECHNISERV. Součástí tendru byly projekční práce včetně architektonického řešení stálé muzejní expozice.

V historických budovách Památníku osvobození na Žižkově sídlí Armádní muzeum. Jeho expozice představují historii novodobého vojenství na českém území - obě světové války, meziválečné Československo nebo perzekuci příslušníků československé armády po únoru 1948. Návštěvníci si mohou v expozicích prohlédnout i velké množství dobových zbraní, uniforem, výbavy či maket. Muzeum je spolu s Leteckým muzeem a Vojenským technickým muzeum součástí Vojenského historického ústavu Praha.