Podle Schulze je Řecko připraveno diskutovat se svými evropskými partnery a hledat s nimi "řešení na společném základě". "Byla tu obava, že Alexis Tsipras půjde svou vlastní cestou, ale to není pravda, podporuje diskuzi. Řecko hledá řešení na společném základě se svými evropskými partnery," citovala Schulze agentura AFP.

Šéf europarlamentu se tak po setkání s Tsiprasem prý cítí povzbuzen. Podle Schulze si "mnoho bodů žádá dodatečná jednání". "Viděl jsem, že vláda Alexise Tsiprase neuvažuje o tom, že bude jednat na vlastní pěst, ale chce, aby tyto návrhy byly projednány s partnery. Myslím si, že to je velmi dobrá zpráva," dodal Schulz podle agentury Reuters.

Schulz uvítal, že mezi Tsiprasovy priority patří boj proti daňovým únikům a proti sociální nespravedlnosti, která je s daňovými úniky svázána. Tsipras po setkání prohlásil, že jeho vláda je garantem stability a že usiluje o vybudování nového vztahu důvěry s Evropou. "Jednáme se svými evropskými partnery, abychom našli úplné a vzájemně užitečné řešení, a to si žádá nějaký čas," podotkl Tsipras. "Evropa překoná krizi a vyjde z ní silnější s větší solidaritou a vzájemnou důvěrou," dodal.

Nejmenovaný vládní úředník podle AP ale upozornil, že Tsipras Schulzovi sdělil, že Řecko trvá na tom, aby mu byla odpuštěna většina dluhů. Tsipras také řekl, že si klade za cíl dosáhnout vyrovnaného primárního rozpočtu, do kterého se nezapočítávají náklady na obsluhu dluhů. Za nereálný označil plán předchozí vlády dosahovat dokonce primárního přebytku až do roku 2020.

Podle evropských diplomatů měl Schulz jako první bruselský emisar testovat skutečné záměry řecké levice, která se dostala k moci výrazným vítězstvím v nedělních předčasných parlamentních volbách. Její radikální program Evropu znepokojil.

Schulz s Tsiprasem jednal den před příjezdem šéfa takzvané Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema. Podle řeckého ministerstva financí právě u příležitosti Dijsselbloemovy návštěvy bude zahájeno celkové vyjednávání Řecka s jeho partnery o změnách podmínek mezinárodní úvěrové pomoci. Dijsselbloem bude v pátek v Aténách především jednat s novým řeckým ministrem financí Janisem Varufakisem.

"Jednání s našimi partnery začne touto návštěvou, což povede k vytvoření životaschopné a komplexní dohody zaměřené na obnovu naší sociální ekonomiky," uvedlo v prohlášení řecké ministerstvo financí. Euroskupina sdružuje ministry financí zemí eurozóny, kam patří i Řecko.

Dosavadní splácení obřího řeckého dluhu a podmínky záchranného programu EU označil Tsipras v předchozích dnech za neudržitelné.

Varufakis má podle Reuters v neděli letět do Londýna, kde se sejde se svým britským protějškem Georgem Osbornem a investory. V pondělí zamíří do Paříže, kde bude jednat s tamními ministry financí a hospodářství. V úterý pak navštíví Řím. O návštěvě nejdůležitějšího partnera v eurozóně, tedy Německa, ale žádná zmínka zatím nepadla. Řecký ministr chce svou cestou získat podporu pro vyjednání nových podmínek a uzavření jakési překlenovací dohody, která by nahradila nynější smlouvy.

Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel dnes na schůzi německého parlamentu prohlásil, že Řecko by svými vnitřními politickými debatami nemělo zatěžovat zbytek Evropy. Problémy, s nimiž se nyní Atény potýkají, jsou podle něj důsledkem řeckých nepořádků, nikoli vinou zahraničních věřitelů. Země by měla zůstat v eurozóně, premiér Tsipras ale musí respektovat podmínky záchranného programu, řekl Gabriel.

Stejný názor má Gabrielův francouzský kolega Emmanuel Macron. "Žádné speciální úlevy v důsledku změněné politické situace neexistují," řekl dnes médiím. "Řecko má vůči eurozóně závazky, které musí dodržet," dodal. Státní bankrot Řecka podle ministra nehrozí, jednat o vzniklé situaci bude Evropská komise a Evropská centrální banka (ECB).