První zájemci o ubytování začali požadovat rezervace pokojů před několika měsíci. "Vím, že někteří se ozvali už zhruba před rokem," uvedl vedoucí recepce hotelu Palcát Jan Pracný. Postupně zájem ještě rostl. Pracný dodal, že po čase museli začít hosty na poslední lednový víkend odmítat, protože už v hotelu nezůstalo jediné volné lůžko. "A podobně to podle mých informací vypadlo i jinde. Hotely jsou plné a lidé museli začít hledat ubytování i mimo Tábor," řekl.

Někteří zájemci uspěli až v téměř 50 kilometrů vzdáleném Benešově. "Tak 20 procent hostů sem na víkend přijíždí kvůli šampionátu v cyklokrosu," řekla Petra Kmošková z obchodního oddělení benešovského hotelu Benica. Dodala, že ji to ani příliš nepřekvapilo. Už v minulosti, když se konalo mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře, si někteří turisté rezervovali toto zařízení. "A před lety byl zájem ještě větší než nyní," uvedla.

Kapacitu ubytovacích zařízení v Táboře a okolí z velké části zaplní i přímí účastníci šampionátu. Například celý hotel U Drsů s 58 lůžky si zablokoval belgický národní tým. "Nejde jen o závodníky všech kategorií, ale budou tu bydlet i mechanici, trenéři nebo funkcionáři," řekl ředitel hotelu Roman Procházka.

Další známé ubytovací zařízení si vybrali zástupci Mezinárodní cyklistické unie (UCI). "Máme 72 pokojů. Kromě asi deseti hostů jsou všichni z UCI. Ale i těch zbývajících deset lidí přijelo kvůli cyklokrosu," řekla Jana Pokorná z obchodního oddělení hotelu Dvořák.

První hosté šampionátu už do Tábora přijíždějí. Největší nápor pak provozovatelé hotelů očekávají ve čtvrtek a v pátek. Zatímco v případě ubytovacích zařízení návštěvníci nic nepodcenili, ohledně restaurací budou patrně improvizovat. "Nikdo si u nás na páteční nebo sobotní večer místa nerezervoval," uvedl Petr Németh, jednatel společnosti, která provozuje Spolkový dům Střelnice s restaurací. Stejně tomu je i v restauraci Beseda na náměstí. Rezervaci si tam pár lidí na pátek a sobotu udělalo, ale podle personálu nejde o akce spojené s šampionátem.

Mistrovství světa v cyklokrosu se v Táboře konalo v roce 2010 a předtím v roce 2001. Před pěti lety akci za víkend navštívilo 40.000 lidí. To je víc, než kolik obyvatel ve městě žije.