"Kdo bojuje? Jsou tam oficiální divize ozbrojených sil, ale ve větším počtu pak takzvané dobrovolnické nacionalistické prapory. To však není armáda, je to cizinecká legie. V tomto případě je to cizinecká legie NATO," prohlásil Putin v Petrohradě v diskusi se studenty.

Cílem této "legie" není ochrana ukrajinských národních zájmů, řekl Putin. "Mají úplně jiné záměry, které jsou spojené s dosažením geopolitického cíle zadržování Ruska. A to absolutně neodpovídá národním zájmům ukrajinského lidu," řekl šéf Kremlu.

Putin v besedě se studenty otevřeně vyzval mladé Ukrajince k dezerci. Doba dočasného pobytu ukrajinských občanů na ruském území se podle prezidenta může prodloužit. "Mimochodem mnozí lidé se tak snaží vyhnout mobilizaci, míří k nám, aby tu nějakou dobu přečkali. A dělají dobře, protože je tam prostě posílají (na frontu) jako potravu pro kanóny, do deště kulek," prohlásil Putin.

Ukrajinský parlament schválil čtyři mobilizační vlny, dekret o poslední z nich podepsal prezident Petro Porošenko v polovině ledna. Oznámil přitom, že další dvě mobilizační vlny lze očekávat v dubnu a v červnu. Celkem může být letos podle prezidenta na Ukrajině do zbraně povoláno v případě potřeby až 104.000 lidí.