Velitel, jehož jméno zprávy uvádějí jen jako "Saddám", byl podle agentury AFP zabit v noci na pátek při přestřelce s bezpečnostními silami v kmenové oblasti Chajbar, jež sousedí s Péšávarem, kde se masakr ve škole odehrál.

"Velitel Saddám byl obávaný terorista. Byl zabit při přestřelce s bezpečnostními silami," řekl na tiskové konferenci v Péšávaru šéf místní vlády Šaháb Alí Šáh. "Šest jeho kompliců bylo zraněno a zadrženo," dodal s tím, že jsou nyní vyslýcháni.

Saddám a jeho okruh ozbrojenců byl údajně zapojen také do několika nedávných útoků na bezpečnostní síly, které si vyžádaly značný počet obětí, uvedl Šáh bez dalších podrobností.

Agentura AP s odvoláním na představitele armády napsala, že bojová letadla pákistánských ozbrojených sil zabila 23 rebelů při dalším náletu na oblast u hranic s Afghánistánem v kmenovém území Severní Vazíristán. Zničila prý zároveň podzemní tunelový systém a sklad zbraní a munice.

Pákistán zesílil boj proti teroristickým a ozbrojeným skupinám po masakru, který se 16. prosince odehrál v armádou vedené škole. Mezi oběťmi, které postříleli po zuby ozbrojení bojovníci Talibanu, bylo 134 dětí.

Pákistánský premiér Naváz Šaríf oznámil vytvoření vojenských soudů, které mají řešit případy spojené s terorismem. Zrušil také šest let platící moratorium na vykonávání trestů smrti. V pondělí oficiální činitelé oznámili, že Pákistán hodlá v následujících týdnech popravit zhruba 500 ozbrojenců z cel smrti.