Podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary neměl kraj od roku 2009 rozpočet, který by počítal s tak nízkými investičními výdaji v poměru k celkovým výdajům jako nyní. "Znamená to, že se bude kraj soustředit spíše na provoz nežli na investice. Negativním trendem je také pokračující nárůst dluhu kraje," uvedl Šimara.

Pro návrh rozpočtu zvedlo ruku 52 z 65 zastupitelů. Na výdajové straně půjde nejvíce na dopravu, a to přes dvě miliardy. Významná část peněz poputuje do školství, státní správy, zdravotnictví, sociální oblasti, kultury a dalších odvětví.

Oproti původním odhadům se zvýší investice v dopravě, školství, zdravotnictví a sociální oblasti o téměř 400 milionů korun. Původně na ně mělo být 756 milionů, po navýšení investice přesáhnou 1,1 miliardy korun. "Dopravě hodláme vyčlenit o 90 milionů více stejně jako školství, zdravotnictví se sociální oblastí přidělíme o 180 milionů více," uvedl Hašek. V letošním roce se investice v těchto čtyřech klíčových odvětvích pohybují kolem 900 milionů korun.

Rozpočet také počítá se zvýšením dotačních programů o desítky milionů korun. Letos měl kraj na dotace vymezeno přes 250 milionů, pro příští rok plánuje bezmála 330 milionů. Posílí podporu poskytovatelům sociálních služeb, ale také například dobrovolným hasičům. "Dotace jim zvýšíme ze 30 na 50 milionů. Za peníze mohou obměnit nejen výzbroj, ale také opravit zbrojnice," řekl Hašek. Rozpočet pamatuje i na profesionální hasiče, policisty a počítá i s vyššími dotacemi do oblasti rodinné politiky.

V letošním roce kraj hospodaří s rozpočtem 5,9 miliardy korun, který loni v prosinci schválili zastupitelé při příjmech 5,3 miliardy korun. Rozdíl kraj dorovnal úsporami z let minulých a čerpáním úvěru od Evropské investiční banky. Podle Haška by mohl mít kraj na konci roku přebytek zhruba 200 milionů korun. Stejný přebytek měl i vloni, když uspořil peníze a v závěru roku mu přišly ještě daňové výnosy, s nimiž nepočítal.