Podle nedávno zvoleného starosty Martina Starého (Kutnohorská změna) rozpočet zůstal až na jednu drobnou změnu v podobě připravené bývalým vedením radnice. Starý přiznal, že nové vedení žádné zásahy do návrhu nedělalo. Důkladnější revize by podle něj znamenala vydat se cestou rozpočtového provizoria, což starosta nechtěl. Očekává však, že schválený rozpočet bude během roku upravován.

Bývalý místostarosta a nynější opoziční zastupitel za Šanci pro Kutnou Horu Jiří Franc se tomu podivil, podle něj měla nová koalice na případné změny v rozpočtu dost času. "Když jsme my nastoupili před čtyřmi roky na radnici, tak jsme celý rozpočet přepracovali během tří týdnů," tvrdí.

Starosta míní, že přebytek naplánovaný jeho předchůdci je možná jen teoretický, protože je otázkou, zda se podaří naplnit všechny očekávané příjmy z prodeje majetku. "Měli jsme nějaké připomínky k výši plánovaných příjmů za prodej nemovitostí," řekl Starý k průběhu dnešního zastupitelstva. To se pak podle něj stalo předmětem diskuse mezi koalicí a opozicí.

Franc výhrady koalice zpochybnil. "Samozřejmě do oblasti kapitálových příjmů se každoročně dává částka odpovídající situaci, kdy by město prodalo vše, co prodat chce. Je to z mého pohledu skutečně položka, která nemusí být naplněna. Na druhou stranu každoročně město na výdajích ušetří 10 až 15 milionů, čímž se tento problém v průběhu celého roku smazává," podotkl.

Komunální volby v Kutné Hoře sice vyhrálo uskupení Šance pro Kutnou Horu bývalého starosty Iva Šance, koalici ale sestavila druhá Kutnohorská změna s ANO a ČSSD.

Město v příštím roce počítá mimo jiné s rekonstrukcí malé scény Tylova divadla nebo úpravami městské zeleně. Největší akcí by měla být rekonstrukce Dačického domu. Náklady uhradí dotace téměř 83 milionů korun z evropských fondů. Je ale otázkou, zda město práce stihne v požadovaném termínu. V krajním případě hrozí, že město by muselo dotaci vrátit.