"Výsledkem rekonstrukce domu v historickém jádru Kutné Hory by měla být nejen vzorová obnova této původně gotické památky, ale také vznik výukového centra nabízejícího celoročně kulturní a vzdělávací služby pro odbornou i laickou veřejnost," uvedla Veronika Vároši z ministerstva pro místní rozvoj. Centrum plánuje do budoucna i spolupráci s Nadací Kutná Hora - památka UNESCO a pardubickou univerzitou v podobě expozic, sezonních výstav, edukativních programů, konferencí, workshopů nebo dokumentační a badatelské činnosti.

"Ta částka je hlavně vysoká kvůli tomu, že by tam měla být expozice UNESCa včetně veškerých IT technologií, nábytku, různých exponátů, vitrín a tak dále, takže zhruba asi polovina peněz by se měla týkat toho mobiliáře, využívání celého domu," řekl starosta.

Soutěž na firmu, která rodný dům kronikáře a básníka Mikuláše Dačického z Heslova opraví, vypsalo ještě bývalé vedení radnice. "Tendr pořád běží a my ho budeme podporovat, co to jen půjde. Pouze se bojíme, zda se dají dodržet termíny," uvedl Starý. Už teď má podle něj projekt asi tři měsíce zpoždění. Do konce roku 2015 musí být vše dokončeno včetně administrativní stránky. "Termín je opravdu šibeniční a pokud tam bude hrozit díky těm námitkám nesplnění termínu, tak to budeme muset asi odmítnout, protože bychom si zadělali na velký problém," řekl Starý.

Dačického dům je významný svým pozdně gotickým jádrem a vrcholně barokní fasádou se zbytky gotických prvků. Hodnotná je celková dispozice a všechny vnitřní prostory, k nejcennějším patří sklepy a místnosti v přízemí. Podle historických záznamů žil Dačický (1555 až 1626) v domě čtyři roky po svém narození. Na domě je stále vidět rodový erb.