Západ a sever Iráku ovládli v uplynulých měsících ozbrojenci z IS, kurdským bojovníkům se ale daří kurdské provincie z velké většiny před útoky chránit. Tento týden pešmergové v Iráku zahájili novou ofenzivu proti IS a s pomocí amerických letadel zaútočili na jeho tlupy v provinciích Dijála a Kirkúk .

Turecko dosud odmítalo hrát přímou vojenskou roli v koalici, kterou USA vedou proti IS. Ankara navíc čelí kritice za to, že ve snaze uspíšit pád syrského prezidenta Bašára Asada nechala přes své území projít tisíce zahraničních bojovníků, z nichž značná část skončila u IS. Biden dnes Ankaru ubezpečil, že souhlasí s jejím požadavkem na odstranění Asada.

Turečtí vojáci zahájili výcvik kurdských pešmergů v severním Iráku před třemi týdny, uvedl podle agentury Reuters mluvčí pešmergů, generál Halgurd Hikmat. "Dohodli jsme se také, že budeme cvičit a jinak podporovat i Národní gardu (v Iráku)," dodal k tomu turecký vládní činitel.

Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil v září plán založení nové divize Národní gardy, která bude zahrnovat místní bojovníky. Bagdád tím umožní iráckým provinciím podílet se na zajišťování vlastní bezpečnosti.