Hamburgery se v pobočce McDonald's v srdci Moskvy začaly poprvé prodávat v roce 1990. Moskevská pobočka byla uzavřena na konci letošního srpna v rámci řady podobných kroků po celém Rusku, které se všeobecně vnímaly jako odveta za západní sankce namířené proti Moskvě kvůli její politice vůči Ukrajině. Ruský úřad na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor ale takový názor odmítá a tvrdí, že v provozovnách zjistil porušování hygienických předpisů.

Společnost McDonald's v Rusku uvedla, že požadavkům Rospotrebnadzoru vyhověla. Nadále však prý zůstávají zavřené čtyři její restaurace mimo ruskou metropoli a inspektoři provádějí zhruba 200 kontrol.

Znovuotevření první moskevské restaurace provázel o něco menší zájem než před 24 lety, kdy tu stály dlouhé fronty a lidé v ní pořádali i svatební hostiny. Ti, kteří přišli dnes, ale tvrdili, že jim chyběla.

"Když byla zavřená, byl jsem trochu naštvaný," řekl podle Reuters Moskvan Sergej. "Musel jsem chodit do práce s prázdnou taškou, protože jsem ráno nemohl nic sehnat," podotkl.

McDonald's má v Rusku 461 restaurací. Letos síť zatím rozšířil o 45 nových poboček. Dalších 25 by chtěl otevřít do konce roku, sdělila mluvčí firmy v Rusku.