Už v prvním kole vypadli proděkan pedagogické fakulty Ladislav Čepička a vedoucí katedry filozofie filozofické fakulty Nikolaj Demjančuk. Do druhého kola tak postoupila Mauritzová a Holeček. Pro zvolení potřeboval kandidát nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů, tedy alespoň 30 z 59. V prvním kole jich získala Mauritzová 24, Holeček 21 a Čepička deset, vyhlášeno bylo kolo druhé. V něm získal Holeček 32 hlasů a Mauritzová 26.

"Chtěl bych, aby za čtyři roky titul z Plzně neměl ten nádech, co ještě občas má z té nešťastné kauzy, a měl by skutečně znamenat velmi dobrou perspektivu pro studenty. Abychom tu měli něco, co je nejlepší," řekl novinářům Holeček. Univerzitu poškodila na podzim 2009 aféra s rychlostudiem, podivným přijímáním studentů a udělováním titulů na její právnické faktultě. Tvůrci hodnot musejí být podle Holečka čtyři výzkumná centra při ZČU, která musejí pozvednout region.

Přítomným před volbou Holeček řekl, že chce ZČU budovat jako špičkovou vzdělávací instituci, podle něj ale pro univerzitu nebude následující období snadné. "Univerzita totiž čelí a bude čelit poklesu studentů, musí zabezpečit udržitelnost čtyř výzkumných center," uvedl. Řekl, že je připraven udělat vše pro oceňování kvalitních vyučujících, chce podpořit talentované pedagogy. Úkolem pro výzkumná centra v příštím roce bude získat peníze z národního programu, z operačního programu chce získat peníze na podporu netechnických fakult.

Za jednu ze svých priorit označil Holeček přímou spolupráci se studenty, jejich zapojování do výzkumných projektů, v nichž se mohou výrazněji profilovat. Podporovat bude výraznou spolupráci studentů v týmech napříč fakultami, podpoří vznik studentských inkubátorů, chce také začít pracovat na vzniku inkubátoru i pro oblast sociální a terénní práce. "Univerzita musí spoluvytvářet prostor k veřejné diskusi, proto musí být otevřená, vysoce odborná, kultivovaná a především kritická vůči sobě," uvedl.

Rektorka Ilona Mauritzová dnes po skončení volby novinářům řekla, že se vrátí na fakultu zdravotnických studií, která je její srdeční záležitostí. "Proto nemůžu být ani dnes smutná, protože pokud se tam vrátím, tak mi tam určitě bude dobře," uvedla. Dodala, že si stojí za tím, že ZČU udělala za uplynulé čtyři roky obrovský kus práce.