O kontrolu muničních skladů policii podle Tuhého požádal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "My samozřejmě tuto státní kontrolu připravujeme a prověříme vytipované sklady, jež připomínají objemem střeliva sklad, který nyní prověřujeme ve Zlínské kraji," uvedl Tuhý.

Do celostátní akce se zapojí experti, kteří se specializují na státní kontrolu střeliva. Policie nejprve sestaví tým policejních odborníků pro kontrolu skladového areálu u Vlachovic a zbývající část expertů se poté pustí do kontrol ostatních muničních skladů. "Chceme je zahájit v nejbližších dnech," podotkl Tuhý.

Epicentrum výbuchu munice ve skladovém areálu u Vlachovic na Zlínsku je stále žhavé, občas exploduje, kráter se ale zmenšuje. V budově vybuchlo podle Chovance asi 57 tun různé munice. "Stát má pouze informace od nájemců těchto prostor a z těchto soupisů víme, jaká munice se tam nachází. Bohužel v současné době nelze vstoupit do všech objektů a nelze tento stav ověřit," řekl poslancům ministr Chovanec.

Zlínská policie dnes večer vyzvala firmy, aby munici postupně odvážely, řekla ČTK policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Ve skladech u Vlachovic je údajně kolem tisíce tun munice, nájemci jsou čtyři firmy. Vzhledem k tomu, že areál je stále nebezpečný, firmy se na odvoz mohou zatím připravovat, například zajišťovat dopravce. Tuto výzvu firmám slíbil starostům a obyvatelům obcí v okolí Vrbětic Chovanec ve čtvrtek večer, dnes to zopakoval před poslanci. Pokud to neudělají, postará se o odvoz stát, uvedl ministr. Operace však bude poměrně složitá a potrvá měsíce. Vláda v pondělí rozhodne o nasazení armády k ostraze areálu.

Podle Tuhého bude moci být odvoz munice zahájen až poté, co pyrotechnici skladiště prohlédnou a řeknou, že v areálu už nehrozí další výbuchy. "Hlavní pyrotechnik se svým týmem vyhodnocuje v podstatě každou hodinu konkrétní stav a v momentě, kdy bude označen za zcela bezpečný aspoň v místech, kde jsou vzdálenější sklady, tak pak budeme moci rozhodnout o přepravě (munice)," uvedl Tuhý.

Právní zástupce společnosti Imex Group, jejíž sklad před dvěma týdny vybuchl, Radek Ondruš ČTK dnes řekl, firma dnes zopakovala svou dřívější žádost, aby munici mohla odvézt. "Máme to ve skladech, ne po lesích, stát ale nebyl schopen po čtrnácti dnech vyčistit příjezdovou cestu," uvedl Ondruš. Svou žádost firma adresovala policii. Pokud jí nebude odvoz munice umožněn, poškodí to podle Ondruše další obchody.

Podle Kozumplíkové pyrotechnici denně čistí přístupové cesty po nočních explozích. Na dnešek naplánovali kontrolované ničení nebezpečné munice, kterou ve čtvrtek našli v severní části areálu. "Proto se z místa opět ozvou řízené detonace. Část výbušnin, v jejichž případě to šlo, jsme již odvezli do bezpečných vojenských prostorů k likvidaci," uvedla mluvčí. Dnes se z areálu opět ozvalo několik řízených i neřízených detonací.