Úbytek hostů byl přitom podstatně větší než pokles tržeb. Lázeňské hotely Imperial a Spa Resort Sanssouci využilo v prvním pololetí roku 8883 hostů, což oproti stejnému období roku 2013 znamená pokles o 2820 lidí zejména v segmentu krátkodobých a wellness pobytů. Díky zvýšení cen a kurzu koruny vůči euru se pokles ale neprojevil výrazněji v tržbách.

"Faktorů bylo více. Ze začátku události na Ukrajině, pak jakási averze proti sankcím a neochota jezdit do Evropy, vízová politika České republiky i pokles hodnoty rublu. Každý z těchto faktorů se v určité době nějak projevoval," uvedl Švaříček.

Naopak pozitivním faktorem je návrat české klientely. Sice tvoří mezi klienty hotelů jen malou část, ale je to segment, na který chce společnost i nadále klást důraz. Komplexní lázeňskou péči si v prvním pololetí loňského roku v hotelech skupiny Imperial dopřálo jen 38 lidí, letos to bylo osmkrát více. Podle lékařské ředitelky Imperialu Marie Rebjonkové české pojišťovny jednak častěji posílají pacienty do lázní, ale hlavně jim hradí delší pobyty.

Švaříček zatím nechtěl odhadovat, jak za současné situace dopadne letošní hospodaření celé skupiny, která loni vykázala zisk téměř 100 milionů korun. Hotel Imperial podle něj skončí v černých číslech, byť s nižším ziskem než loni.

Stejně jako v minulých letech tvořil dominantní podíl tržeb segment medicínsky pojaté komplexní lázeňské péče. Další část pak tvoří příjem z wellness pobytů a hotelových služeb.

Společnost Imperial patří mezi pět nejúspěšnějších poskytovatelů lázeňské péče v Česku, zaměstnává v průměru 500 lidí, v roce 2013 se u ní z celkového počtu 22.568 klientů léčilo 15.130 lázeňských hostů a její hotelové služby využilo dalších 7438 lidí. Koncern dosáhl v roce 2013 obratu 721,4 milionu korun.