O společném projektu, na kterém by se podílely firmy Česka, Slovenska, Maďarska a Polska, se jednalo od letošního června. I přes určité pokroky se nakonec nepodařilo odstranit veškeré neshody, které se týkaly například legislativních postupů. Českou armádu ale podle informací ČTK tlačí čas, a proto se rozhodla pro vlastní nákup. Dosavadní radary sovětské výroby jsou totiž již podle vojáků za prahem životnosti a jsou poruchové.

Zemím V4 se přesto podařilo domluvit specifikaci radarů, armády České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska by si tak měly pořídit podobná zařízení, což by mělo usnadnit jejich vzájemnou spolupráci. Možná je také třeba spolupráce při výcviku personálu. "Žádný projekt řešený v rámci visegrádské skupiny se nedostal do tak pokročilé fáze. Stávající shoda států V4 otevírá prostor k dalšímu posílení obranné spolupráce," poznamenal Medek.

Ministerstvo chce zakoupit pět nových mobilních 3D radiolokátorů MADR do roku 2017. "S ohledem na význam zakázky pro obranu státu dodavatel musí mít pevné zakotvení v ČR, proto ministerstvo bude trvat na zapojení domácího obranného průmyslu," uvedl Medek.

Obrana předpokládá, že první radary dostane za 18 až 24 měsíců od podepsání smlouvy. "Ministerstvo proto připraví otevřené výběrové řízení v co nejkratší době. Očekává se, že cena akvizice se bude pohybovat ve výši přibližně 1,5 až 1,7 miliardy korun," dodal Medek.

O zakázku už projevila zájem například firma Retia a.s. "Společnost Retia a.s. a bezesporu i další podniky radarového průmyslu ČR se hodlají do výběrového řízení na 3D radary protivzdušné obrany zapojit," sdělil ČTK ředitel společnosti Petr Novák. Poznamenal ale, že by zapojení českého obranného průmyslu nemělo mít formu "montáže stavebnice zahraničního radaru".

Novák řekl, že firmy z V4 byly připraveny na společném projektu spolupracovat. "Lze říci, že i když byl projekt v rámci V4 iniciován státy, na straně obranného průmyslu bylo pro jeho úspěch učiněno maximum," dodal Novák.