Místního hlasování, které se konalo souběžně s finále senátních voleb v obvodu Praha 10, se zúčastnilo podle Charváta sedm procent voličů. Minulý týden se jich přišlo vyjádřit 11 procent.

Referendum mělo zjistit, jestli obyvatelé souhlasí s maximální výší nákladů na stavbu radnice 500 milionů korun. Vyslovilo se pro to zhruba 75 procent účastníků referenda. Na otázku, zda by měla být základním hodnotícím kritériem veřejné zakázky ekonomická výhodnost a dílčím nabídková cena, odpovědělo kladně 58 procent zúčastněných. Hodnocení podle dopravní dostupnosti žádalo 81 procent lidí, kteří odevzdali platné hlasy.

Voliči se dále vyjadřovali k tomu, jestli má být celá již vypsaná zakázka zrušená. Pro bylo z těch, kteří vhodili platný hlas, 77 procent. Poslední z otázek se věnovala opravě stadionu, na němž hraje prvoligový klub Bohemians 1905. Investici radnice do 150 milionů korun bez daně z přidané hodnoty schvaluje 52 procent voličů, kteří k referendu přišli.

Kritici namítali, že příliš velké množství otázek je pro voliče matoucí.

Původně požadovala vyhlášení referenda opozice a místní sdružení, mělo se týkat chystané stavby nové radnice za 775 milionů korun. Petici za jeho vyhlášení podepsalo 9600 lidí. Podle radnice bylo ale téměř 2000 hlasů neplatných a archy nesplnily zákonné povinnosti. Soud dal úřadu za pravdu.

Zastupitelstvo poté vyhlásilo referendum ve třech termínech. Nynější je druhým z nich, třetí bude v době komunálních voleb. Obyvatelé se v něm budou moci vyjádřit k pěti otázkám o privatizaci bytů, kamerovém systému, opravách ulic a parkovacích domech.

Přípravný výbor, který původně referendum požadoval, chce prosadit další hlasování s původními otázkami, než je zastupitelstvo změnilo.