"Mělo by být Skotsko nezávislou zemí?" zní otázka referenda, na niž podle průzkumů do poslední chvíle neznalo odpověď několik set tisíc lidí. Právě váhaví mohou podle médií o výsledku rozhodnout, protože průzkumy před referendem byly velmi těsné. Stoupencům jednotné Británie dávaly křehkou převahu 51 až 53 procent hlasů.

Za rozhodující považují experti hlasování v Glasgowě, Edinburghu a Aberdeenu, největších městech, v nichž žije čtvrtina Skotů.

Mezi prvními voliči v Glasgowě se podle britského listu The Guardian objevila skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová, která již dříve samostatnost označila za velkou příležitost pro Skotsko.

Skotský premiér Alex Salmond dopoledne odevzdal svůj hlas v domovské vesnici Strichen. "Náš osud je v rukou skotského lidu a já musím říct, že neexistuje bezpečnější místo," odpověděl Salmond na otázku, zda věří ve vítězství stoupenců nezávislosti.

Salmond rovněž poukázal na výrok jednoho z nejznámějších skotských rodáků, tenisty Andyho Murryho, který dnes překvapivě podpořil skotskou nezávislost. "Slyšel jsem, že Murray zaznamenal další vítězný bod, to je skvělá zpráva... Referendum je příležitost, kterou má člověk jednou za život, a myslím si, že je to na počtu voličů vidět," řekl Salmond.

Sedmadvacetiletý vítěz Wimbledonu Murray na Twitteru, kde má 2,7 milionu sledujících, ráno označil dnešek za "velký den pro Skotsko" a kritizoval "negativní kampaň odpůrců nezávislosti". Murray sám ovšem hlasovat nemůže, protože nežije trvale ve Skotsku, připomněla britská média.

Hlasování předcházela emotivní kampaň doma i projevy obav v zahraničí. Prezident USA Barack Obama ve středu jen několik hodin před začátkem hlasování dal na Twitteru volný průchod svým nadějím, že Británie jako velký partner Ameriky zůstane "silná, robustní a jednotná".

Referendum bylo tématem číslo jedna pro ranní britský tisk, který v úvodnících označil dnešek za "den pravdy". Podle deníku The Times může být "rozklad Spojeného království okamžitý". Podle listu The Guardian "4,285.323 skotských voličů má 15 hodin na to, aby rozhodli o osudu své země". Deník Daily Mirror vyzval Skoty, aby "nenechali slunce zapadnout nad 307 lety společných dějin". Volte "ne" a zachovejte Británii skutečně velkou, vzkázal list do Skotska.

Dnešního referenda se mohou zúčastnit registrovaní voliči starší 16 let a žijící ve Skotsku. Zaregistrovat se přišlo neuvěřitelných 97 procent oprávněných voličů. Otevřeno je 2600 hlasovacích místností, urny z odlehlých skotských ostrovů budou dopravovat vrtulníky. Hlasování skončí ve 23:00 SELČ a sčítání hlasů prý začne okamžitě. Celkové výsledky by měly být vyhlášeny v pátek kolem 08:00 SELČ.