Záležet bude také na účasti. K hlasování se totiž v pětimilionovém Skotsku zaregistrovalo takřka 4,3 milionu voličů. A pokud by byla účast vysoká, jak se předpokládá, sčítání hlasů by mohlo zabrat víc času.

Volební místnosti se uzavřou ve 23:00 SELČ, teprve poté mohou být zveřejněny první odhady výsledků získané agenturami na základě dotazování mezi voliči, kteří již odhlasovali. Podle zpravodajského serveru Bloomberg se ale s oficiálním dotazováním nepočítá. Soukromá média mohou podobné průzkumy zadat, žádná organizace však dosud neoznámila, že by se k podobnému kroku chystala.

Poslední průzkumy mínění naznačují velmi těsný výsledek. Ankety uspořádané v den referenda u volebních místností by tak měly velmi omezenou vypovídací hodnotu, uvedla společnost YouGov, která se zabývá výzkumem veřejného mínění.

Jakmile bude dokončeno sčítání hlasů, zveřejní místní úřady výsledky hlasování v jednotlivých oblastech. Jako první se veřejnost zřejmě dozví, jak dopadlo referendum na málo lidnatých Orknejích a na Shetlandských ostrovech, zdejší výsledky mají být ohlášeny v pátek okolo 03:00 SELČ. Nejdříve za další tři hodiny by mělo být známo, jak hlasování dopadlo v největších městech Edinburghu a Glasgowě, kde žije čtvrtina obyvatel Skotska.

Výsledy budou oznámeny před začátkem běžného obchodního dne. Pokud se obyvatelé Skotska rozhodnou pro nezávislost, budou britští činitelé v následujících 24 hodinách čelit hned několika rizikům. Bloomberg upozorňuje například na hromadné vybírání vkladů, krizi důvěry v britskou libru a na případné problémy s hotovostí v bankách.

Guvernér britské centrální banky Mark Carney a ministr financí George Osborne by v takovém případě museli jednat v rámci několika hodin, shodují se ekonomové, akademici i vládní představitelé.

Klíčovou výzvou by tak zřejmě bylo uklidnit finanční trhy. Carney přiznal, že má "rezervní plán". Jedním z kroků, který by britská centrální banka mohla v prvních hodinách podniknout, je zopakovat, že zůstává věřitelem poslední instance (poskytovatelem úvěru) i pro skotské banky, a to až do formálního rozdělení, myslí si ekonom Allan Monks z finanční společnosti JPMorgan Chase & Co.