"Je to špatný vzkaz (od Ruska). Sousedé se takto k sobě nechovají. Je jasné, že Rusko se snaží provokovat," řekl Stubb v rozhovoru s finskou televizí YLE o nepovolených ruských letech. "Není ale důvod srovnávat Ukrajinu s Finskem, s Ruskem máme dobré vztahy."

Obdobné vzdušné incidenty nejsou výjimečné, nyní jsou ale ostřeji sledovány kvůli ruskému počínání v souvislosti s krizí na Ukrajině. Finská média v uplynulých měsících pravidelně informovala o narušení vzdušeného prostoru ruských letectvem a o tom, že k ruským strojům odstartovaly finské stíhačky.

Finsko a Švédsko tento týden rozšířilo spolupráci s NATO. Podle dohody může aliance v naléhavých situacích nasadit v těchto severských zemích své vojáky. Finská vláda uvedla, že se to vztahuje na případy přírodních katastrof či ohrožení bezpečnosti země, ale neznamená to, že Finsko míří do NATO.

"Ve Finsku se čas od času bouřlivě o NATO diskutuje. Nepřibližujeme se do aliance. Členství je jako těhotenství, buď čekáte dítě, nebo ne. O vstup nežádáme," dodal Stubb.