"Jedná se o podraz na voliče," řekl Jakub Mráček z teplického přípravného výboru referenda. Radnice podle něho ve chvíli, kdy třetina zastupitelů iniciovala svolání mimořádného zastupitelstva, připravila účelovou vyhlášku o zákazu hazardu ve městě. "Dalo se čekat, že to takto dopadne," uvedl Mráček.

Vedení města se však brání. "O programu rozhodli zastupitelé," řekl primátor Jaroslav Kubera (ODS). Podle něho vedení města stejně není povinno referendum vyhlásit, protože jeho iniciátoři předložili podpisy, jejichž většina pochází z období před dvěma lety, kdy se referendum pokusili vyvolat poprvé. Spor nyní řeší soud.

Navíc by podle Kubery nebylo dobré výsledkem případného referenda zavazovat nové zastupitelstvo, které vzejde z nadcházejících voleb. "Proto jsme jako možnost pro případ schválení referenda zastupitelstvem připravili vyhlášku zakazující hazard ve městě," řekl Kubera. V tom případě by totiž vyhláška stála právně výše a referendum by se již nevyhlašovalo.

Zpracovaná vyhláška je podle Kubery nekompromisní. Zákaz by se podle ní měl týkat sázkových her provozovaných pomocí elektronických nebo elektromechanických výherních hracích přístrojů, sázkových her provozovaných pomocí zvláštního druhu žetonů s kombinací patnácti čísel v číselné řadě od jedné do devadesáti, sázkové hry provozované prostřednictvím funkčně nedělitelného technického zařízení centrálního loterního systému, turnajové nebo hotovostní sázkové hry provozované za pomoci karet, loterie a jiné podobné hry provozované pomocí technických zařízení obsluhovaných přímo sázejícím nebo provozované po telefonu. Všechna zařízení by z Teplic měla zmizet nejpozději do konce roku 2016. "Připravili jsme ji (vyhlášku) pro nové zastupitelstvo po volbách," uvedl primátor.

Jisté je, že případné referendum se nebude moci uskutečnit v termínu komunálních voleb, který prosazovali aktivisté. Vyhlásit by ho totiž mohlo zastupitelstvo až 26. září a mohlo by se konat nejdříve 30 dní od tohoto data. "Referendem se tak stanou komunální volby. Kdo chce, aby herny z Teplic zmizely, ať nevolí ODS," dodal Mráček, který je lídrem koalice Volba pro Teplice sdružující Stranu zelených, KDU-ČSL, SNK ED a nezávislé kandidáty.

Teplice jsou občas označovány za Las Vegas českého severu, ve městě funguje několik set výherních zařízení, která do rozpočtu města přinášejí přibližně 60 milionů korun ročně.

Aktivisté v Teplicích usilují o vypsání referenda o hazardu přes dva roky. Spojit hlasování s krajskými a senátními volbami před dvěma lety ani loňskými prezidentskými volbami se jim však nepodařilo. Magistrát jim petici vrátil k odstranění nedostatků. Přípravný výbor odevzdal podpisové archy na radnici znovu letos na začátku června.

Vyhlášku zakazující ve městě hazard by v nejbližší době měli projednávat zastupitelé v Ústí nad Labem a Chomutově. I tam však aktivisté trvají na vyhlášení referenda. Jeho termín už byl schválen v Lovosicích, kde by se plebiscit o hazardu měl uskutečnit 20. září. Iniciátoři s termínem nesouhlasí a rozporují ho u krajského soudu.

Ve Štětí na Litoměřicku se referendum o hazardu nakonec uskuteční společně s komunálními volbami. "Dnes o tom rozhodl soud," řekl ČTK mluvčí Strany zelených Jan Žáček.