O detailech dodávky zbraní budou v neděli na mimořádném jednání diskutovat kancléřka Angela Merkelová s ministry obrany a zahraničí Ursulou von der Leyenovou a Frankem-Walterem Steinmeierem. Dosud se spekulovalo o tom, že by Německo dodalo Kurdům vybavení, které německá armáda už vyřadila z aktivní výzbroje. Jedná se zejména o ruční střelné zbraně a o protipancéřové rakety.

Dodávkou zbraní Kurdům se bude zabývat také Spolkový sněm na svém pondělním mimořádném zasedání. Podle německé ústavy ale nemá dolní komora parlamentu v této záležitosti právo měnit rozhodnutí vlády. Merkelová však chce poslancům vysvětlit důvody, které vládu k dodávce zbraní vedou.

S vyzbrojením Kurdů podle průzkumů nesouhlasí zhruba dvě třetiny Němců. Obávají se zneužití zbraní, které Německo do Iráku pošle. Navíc se domnívají, že dodávka zbraní zvýší riziko, že si teroristé vyberou Německo za svůj cíl.

O zbrojní pomoc mezinárodní společenství požádal prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání. Spojené státy a Francie už oznámily, že Kurdům zbraně dodaly, export zbraní odsouhlasili také italští poslanci. Totéž nyní zvažují i Británie a Německo.

Česká vláda dnes schválila, že kurdským jednotkám poskytne deset milionů nábojů do útočných pušek AK-47, osm milionů kusů munice do kulometů, 5000 nábojů do pancéřovek a 5000 ručních granátů. Český vojenský materiál na sever Iráku dopraví do konce letošního roku Spojené státy.