Rejdařské firmy Ocean Maritime Management a Chongchongang Shipping se ocitly na americkém seznamu společností se zákazem obchodování den poté, co vůči nim sankce přijala Organizace spojených národů. Společnosti jsou podle Washingtonu spojené s lodí Čongčonkang, kterou před rokem zadržely panamské úřady na cestě z Kuby do Severní Koreje kvůli podezření, že možná přepravuje drogy. Místo nich však v oficiálně nahlášeném nákladu 10.000 tun cukru nalezla kontrola několik tun kubánských zbraní včetně stíhaček, raketových systémů či těžké munice.

To bylo podle OSN porušením embarga na dodávky zbraní nevyzpytatelnému režimu. Kuba přitom tvrdila, že šlo o staré zbraně, které měla KLDR pouze opravit. Podle americké velvyslankyně při OSN Samanthy Powerové šlo o "cynický, nehorázný a nelegální pokus...obejít sankce OSN zakazující vývoz zbraní do Severní Koreje".

Americké sankce kromě zákazu jakéhokoli obchodování s oběma firmami ze strany amerických občanů a společností počítají se zmrazením veškerého jejich majetku v USA.

Sankce OSN podle Powerové firmám prakticky znemožní celosvětové působení.