Podle místních policejních představitelů výbušniny umístěné v autech explodovaly krátce po sobě poblíž restaurace v rušné nákupní čtvrti Karradá. K výbuchu došlo zrovna ve chvíli, kdy se zde shromažďovali lidé, aby přerušili půst během postního měsíce ramadán. Zranění utrpělo dalších nejméně 30 lidí.

V Iráku se v dubnu konaly parlamentní volby, ale země dosud nemá vládu, jelikož blok premiéra Núrího Málikího dosud koalici nesestavil.

Masúm patří k zakládajícím členům Vlasteneckého svazu Kurdistánu a byl považován za nejpravděpodobnějšího Talabáního nástupce. Patřil k jeho nejbližším poradcům.

Džalál Talabání v roce 2012 prodělal mozkovou mrtvici a z léčení v Německu se vrátil před pěti dny.

Jak poznamenala agentura Reuters, dalším krokem po volbě prezidenta je sestavení nové vlády, což může být mnohem obtížnější. Šíitský premiér Málikí by totiž rád získal i třetí mandát, s čímž ale nesouhlasí sunnité, Kurdové, ale i někteří zástupci šíitů. Současný šéf vlády je jimi obviňován, že svým chováním přispěl ke zvýšení etnického napětí v zemi.

Fuád Masúm se narodil v roce 1938 v iráckém Kurdistánu a stejně jako Talabání pochází z náboženské rodiny. Oba strávili dětství společně a zůstali blízkými přáteli. Masúm studoval nejprve na kurdských náboženských školách, ve dvaceti letech pak vstoupil na prestižní univerzitu Al-Azhar, kde absolvoval náboženská studia a získal také doktorát. V 80. letech měl velký vliv na usmíření soupeřících kurdských stran a v roce 1992 se stal prvním premiérem Kurdistánu. Po americké invazi v roce 2003 se podílel na vypracování nové irácké ústavy a roku 2004 se stal poslancem. Je ženatý a má pět dcer.