"Trať se podařilo uvolnit dnes krátce po 02:00, provoz byl obnoven vzápětí," řekla ČTK regionální mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Všechny události, u kterých hasiči v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob. Dnes ráno hasiči vyjížděli kvůli počasí pouze k jedné události. Výstraha však pro Vysočinu platí až do dnešního večera. Nejvíce událostí hasiči zaznamenali na Pelhřimovsku. Problémy však byly také na Žďársku a Třebíčsku. V Hostěticích na Jihlavsku odpoledne zapálil blesk strom a hrabanku. "Jen v Náměšti nad Oslavou zasahovali hasiči na deseti různých místech, kde převážně čerpali vodu ze zatopených sklepů a čistili ucpané kanalizace," uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Déšť spláchl hlínu, listí a další nečistoty z okolních kopců přímo do ulic Náměště, naplaveniny ucpaly kanály. Voda s bahnem zaplavila náměstí Míru, kruhový objezd i bývalou továrnu Bytex. "Největší problém byl na náměstí u pivovaru, kam voda spláchla nánosy písku, hlíny i dřevo z obory. Doprava musela být svedena přes starý most přes řeku Oslavu, jinak by se město totálně ucpalo," řekl ČTK starosta Vladimír Měrka. Čisticí práce budou podle něj pokračovat ještě minimálně dva dny.

bjr jpt