Separatisté podle ruských médií tvrdí, že při armádním ostřelování města Marjinka u Doněcka zahynuly desítky civilistů. "Víme o 30 mrtvých, ale ještě jsme neodklidili všechny trosky, takže jich může být více," řekl jeden z vůdců povstalců Igor Girkin, známý pod pseudonymem Strelkov. Armáda prý pálila z raketometů.

Zpravodaj agentury AP na místě zaznamenal "nejméně čtyři mrtvé", nicméně dodal, že není jasné, která strana má ostřelování na svědomí. Je možné, že palba vzbouřenců z minometů vyprovokovala vojáky k odpovědi z děl. Podle BBC vládní síly obviňují z útoku v Marjince povstalce.

Rebelové ostřelovali v noci řadu armádních stanovišť z raketometů BM-21 Grad a z minometů. Vojsko odpovědělo dělostřelectvem i nálety letectva.

Povstalci tvrdí, že při náletu u města Horlivka v Doněcké oblasti sestřelili ukrajinský bitevní letoun Suchoj Su-25. Armádní mluvčí Vladyslav Selezňov ale tuto zprávu dementoval. "Je to další výmysl (...), všechna naše letadla jsou nepoškozená," prohlásil v televizi.

Ještě před tím mluvčí uvedl, že ukrajinské letectvo při pátečních náletech na základny a pozice separatistů u obcí Golmovskyj, Perevalsk, Dzeržynsk a Izvarino v Doněcké a Luhanské oblasti usmrtilo stovky povstalců.

"Podle zjištěných údajů povstalci utrpěli značné ztráty. Vojenské letectvo zničilo dvě minometné baterie, dva tanky, tři obrněné transportéry a velké množství automobilové techniky a munice," oznámil Selezňov během noci na dnešek. Povstalci tvrzení o rozsáhlých ztrátách popřeli.

"Za život každého vojáka zaplatí povstalci desítkami a stovkami svých životů. Žádný terorista se nevyhne odpovědnosti, každý dostane, co si zaslouží," varoval již v pátek ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Řady povstalců se prý ztenčují i dezercemi. Podle listu Doněckije vesti z města během posledních 24 hodin dezertovala nejméně třetina z ozbrojenců, kteří se sem stáhli poté, co je armáda donutila k vyklizení Slavjanska a Kramatorska.

I přes probíhající boje se ukrajinský prezident Porošenko podle agentury AFP zúčastní v neděli finále světového šampionátu ve fotbale v brazilském městě Rio de Janeiro. Přítomen tam bude i jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Očekává se, že se oba prezidenti potkají na obědě, na který brazilská prezidentka Dilma Rousseffová pozvala hlavy států, které se fotbalového utkání zúčastní.

Ruští vyšetřovatelé na svém webu zveřejnili seznam nových podezřelých z válečných zločinů na Ukrajině. Na seznamu figuruje například ukrajinský plukovník, který prý osobně dal rozkaz k palbě, v níž zahynul ruský kameraman, náčelníci armádního letectva, velitele dalších jednotek i jednotliví piloti. Vyšetřovatelé jsou podle prohlášení pevně odhodláni se postarat, aby nikdo z pachatelů vražd ruských občanů na jihovýchodě Ukrajiny neunikl odpovědnosti.

V ruských rukou se zatím nachází pouze ukrajinská pilotka, která se údajně podílela na smrti dvou ruských novinářů. Kyjev se domáhá repatriace důstojnice, kterou zřejmě zajali proruští rebelové a předali Rusům.