Ekologové vycházejí z podkladů Pardubického kraje, jehož odbor životního prostředí kácení povoluje. Správce lesů podle nich navrhuje plošně vytěžit během čtyř let stovky stromů.

"Přírodní rezervace Psí kuchyně není hospodářským lesem a ochrana přírody by zde měla mít naprostou prioritu. Smyslem ani účelem lesa v rezervacích není produkce dřeva. To je zásada platná v každé civilizované zemi," uvedl autor návrhu na zřízení rezervace Ondřej Hrubý.

Rezervace Psí kuchyně chrání poslední zbytky hlubokých bukových hvozdů, které v minulosti pokrývaly kopcovitou krajinu na pomezí Čech a Moravy. Kromě vzácného orla mořského zde žije také čáp černý nebo mlok skvrnitý a rostou tu lesní orchideje či lýkovec, konstatují aktivisté.

"Plošné kácení prastarých buků v rezervaci, kde vyvádějí mláďata orli mořští, rostou orchideje a žijí mloci, by bylo naprosto zbytečné, neobhajitelné a neodpustitelné vandalství," řekl programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

Mluvčí Boublík uvedl, že lesníci těžbu buků v současnosti neplánují. Původně chtěli pokácet asi 180 stromů v okrajové části rezervace, aby se bukový les přirozeně omladil. Těžba se ale zatím odložila na neurčito. "O holoseč by v žádném případě nešlo," řekl Boublík.

I tento krok ekologové slovy Filipa Jetmary z Českého svazu ochránců přírody Svitavy kritizují. Mladé buky nejsou stejně hodnotné jako samovolně se vyvíjející prales.

"Vždyť za rezervace nejsou vyhlašovány paseky, ale zachovalé, málo dotčené lesy. Podobně při vytváření soustavy Natura 2000 se nevybíraly mlaziny, ale především starší, přirozené porosty," uvedl Jetmar.

Vedení Pardubického kraje konstatovalo, že kácení neschvaluje rada ani zastupitelé. Nicméně případ, který je v kompetenci státní správy, prověřil. Krajský úřad následně odmítl, že by postupoval v rozporu se zákonem. Plán vytěžit tři procenta dřeva z celkové plochy rezervace do roku 2016 schválil už v roce 2007 a ekologické organizace se k němu nevyjádřily.

"Toto v žádném případě přírodní rezervaci neuškodí, naopak přispěje k zachování bukových porostů a zlepšení celkové zdravotní kondice přírodní rezervace Psí kuchyně," uvedl vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Josef Hejduk.