"Tradičně se lidé chodili dívat na betlémy cestou z kostela, ale zájemci mohou přijít už od časného rána," řekl Brychta.

V třešťských rodinách se dodržuje tradice stavění betlémů přes dvě stě let. Takzvaná Betlémská cesta existovala už za Rakouska, ale počet rodin, kam se mohli zájemci přijít podívat, býval podstatně vyšší. Plánek města se seznamem rodin umožňujících prohlídku betlémů najdou zájemci na webu.

Třešťský spolek podle Brychty nenabízí Betlémskou cestu aktivně cestovním kancelářím. "Je to velký úvazek a organizační zátěž. Když se ozve nějaký zájezd, musíme autobus zájemců rozdělit do skupinek zhruba po deseti lidech a každé zajistit průvodce," popsal Brychta. Přesto do Třeště každoročně zavítá na prohlídku betlémů přes tisíc lidí z domova i ze zahraničí. "Přijeli i lidé například z Austrálie nebo z Thajska," dodal Brychta.

V třešťských betlémech jsou zaznamenány nejen biblické příběhy, ale také kus místní historie. Příběh narození Ježíše Krista přenesla většina místních betlémářů na Českomoravskou vrchovinu. Odehrává se v krajině plné kopců, protkané potůčky a zamrzlými rybníky, kde nechybí pasoucí se ovečky, husopasky či koňské povozy. V některých však také na stráních rostou palmy. Lidé přinášející dary připomínají známé postavičky z města.

Od 6. ledna přibudou v betlémech tři bibličtí králové. Přijíždějí na koni, velbloudovi a na slonovi. Ježíška v jesličkách betlémáři vyjmou a vloží ho do náručí či do klína Marii.

Betlémářská tradice podle Brychty z Třeště nezmizí. Spolek přátel betlémů má kolem 70 členů a jsou mezi nimi i mladí lidé. Do budoucna se však může dále snížit počet domácností, které budou ochotné být více než měsíc k dispozici turistům a umožnit jim přístup ke svým betlémům.

bjr rot