V areálu lidé najdou asi 1000 postaviček z různých materiálů. "Představte si velký dvůr, kde je velký exteriérový živý betlém, ve kterém lidské postavy jsou umělé, ale zvířátka živá. V místnosti ve stodole je pak 44 normálních betlémů - keramických, historických či papírových, vytvořených různě lidmi a schovávaných," řekla Siveková. Nejstarší betlém byl podle ní vyroben asi před 150 lety.

Centrum Modré dveře pomáhá lidem s duševním onemocněním, lidem v krizi s psychickými obtížemi nebo mentálně postiženým. "Atmosféru kolem Vánoc běžně vnímáme jako nejkrásnější čas v roce. Pro řadu lidí jde však o psychicky náročné období a Modré dveře se i díky řadě partnerů snaží podávat pomocnou ruku všem, kdo to potřebují, a to nejen v adventním čase," doplnila ředitelka. Návštěvníci výstavy mohou v centru navštívit také kavárnu a další aktivity pro volný čas dětí a odpočinek dospělých.

Adventní atmosféra už panuje ve všech středočeských městech. Živý betlém mohou lidé o Vánocích navštívit také například v Berouně, Praze či Kolíně.