Hlavní hvězdou letošního festivalu bude americký rapper a producent CeeLo Green, který je držitelem pěti cen Grammy. V Česku vystupuje poprvé. Dále se fanoušci hiphopu mohou těšit například na amerického rappera Krs-One či americkou kapelu Onyx. Z českých interpretů se představí kontroverzní rapper Řezník nebo Vladimir 518, ze Slovenska přijede skupina Kontrafakt. Více informací o programu a vystupujících je možné najít na www.hiphopkemp.cz.

Festivalpark otevřel své brány už ve středu takzvaným večírkem pro nedočkavé. Přišlo na něj několik stovek lidí. Zhruba polovina návštěvníků přijíždí do Hradce Králové ze zahraničí, zejména z Polska, Německa, Nizozemska, Slovenska, Maďarska a Itálie. Vedle hudby je pro ně připravená i další zábava, například zápasy v čokoládě, graffiti na legálních stěnách, paintball, slaňování z jeřábu, turnaj v pokeru či taneční soutěže.

Vstupné na celý festival je na místě 1600 korun, tedy o 100 korun více než loni. Jednodenní vstupné koupené na místě je za 900 korun. Od autobusového a vlakového nádraží jezdí na letiště zvláštní bezplatná linka městské hromadné dopravy.

V pohotovosti je i policie, která v souvislosti s festivalem evidovala už několik porušení zákona. Ve středu odpoledne neznámý zloděj okradl o batoh s věcmi a peníze mladého muže z Brna, kterému tak vznikla škoda přes 11.000 korun. Muži z Frýdku-Místku zase zloděj odcizil doklady a peněženku s 4000 korunami. Polským návštěvníkům akce neznámý zloděj vykradl auto, škoda je asi 20.000 korun, uvedla mluvčí hradecké policie.

Na hradeckém nádraží policie zadržela dvacetiletého mladíka z Varnsdorfu, který přijel na festival s odcizenou dopravní značkou "Varnsdorf". U sebe měl navíc pět gramů marihuany, kterou policistům dobrovolně vydal. Za držení drogy muž dostal pokutu 1000 korun, krádež značky s ním budou řešit policisté ve Varnsdorfu.

První ročník festivalu Hip Hop Kemp se konal v roce 2002 v Pardubicích, po dvou letech však organizátoři akci kvůli potížím s hlukem přesunuli na Stříbrný rybník do Hradce Králové. Pro velký zájem návštěvníků ale tamní areál nestačil a pořadatelé festival přestěhovali na hradecké letiště. Rekordní návštěva na úrovni 25.000 lidí byla v roce 2011.

Zdeněk Rychtera ktp