Postaven byl v roce 1804, aby krášlil lednický park. Majitelé tohoto panství z knížecího rodu Lichtenštejnů si k projektu pozvali tehdejšího slavného stavitele a mimo jiné vynálezce moderní grafitové tužky Josefa Hardtmutha. Vystavěl v bažinatém terénu na 500 olšových pilotech 60 metrů vysokou věž, která je ve střední Evropě od té doby ojedinělou stavbou.

"Mozaiky jsou vyrobené z nejkvalitnějšího barevného italského mramoru. Protože se před lety změnily hydrologické podmínky v parku, věž začala mít problémy se statikou. Nyní je sice už zajištěna, mozaiky jsou ale poškozené," uvedla kastelánka.

V obrazcích jsou praskliny, některé kamínky zcela chybí, v dalších jsou vidět spáry, které vznikly, když se před lety pokoušeli odborníci mozaiky zajistit. Nyní bude třeba mezery doplnit, mozaiky zpevnit a po ukončení prací překrýt podlahy speciální průhlednou fólii, která zabrání jejich vydrolování.

Salónky jsou v prvním patře věže. Kastelánka počítá s tím, že zpřístupněny budou za přísných bezpečnostních opatření; lidé se do nich dostanou jen po malých skupinách a s průvodcem. Jen tak je možné uchránit mozaiky před dalším poškozením.

Minaret je součástí Lednicko-valtického areálu, který je od roku 1997 zapsaný mezi světové památky UNESCO.