V expozici jsou vedle obecně známých Kolářského prací, jakými jsou například realizované návrhy mincí korunové měny, prezentována i jeho díla věnovaná mnoha významným osobnostem, institucím či obcím Pardubického kraje i městu Pardubice a Univerzitě Pardubice.

Pro univerzitu navrhl Kolářský v uplynulých 15 letech například velkou bronzovou pamětní medaili, stříbrnou medaili za zásluhy, sérii malých univerzitních i fakultních příležitostných medailí a razidlo univerzitní pečetě. Pro vestibul univerzitní auly v Pardubicích vytvořil monumentální reliéf Arnošta z Pardubic. V roce 2011 vydala Fakulta filozofická Univerzity Pardubice za přispění samotného umělce obsažnou celobarevnou monografii Mezi orlem a pannou prezentující výběr z rozsáhlého Kolářského autorského díla.

Akademický sochař Zdeněk Kolářský se narodil v roce 1931. Žije a tvoří v rodném Kostelci nad Orlicí, kam se v polovině 90. let natrvalo vrátil z Prahy. Vytvořil řadu návrhů korunových a pamětních mincí, obsáhlá je jeho medailérská práce pro mezinárodní výstavy poštovních známek Praga či další filatelistické výstavy. Je autorem pamětních desek, plastik, bust významných osobností, reliéfů, plaket, jeho díla zdobí i významné pražské budovy a prostory. Spolupracoval s řadou českých univerzit na vzniku insignií, medailí a pečetidel. Stálá výstava mincí a medailí Zdeňka Kolářského byla roku 2005 otevřena také v Městském muzeu v Lanškrouně.