Právě zvony dodávají svátkům kouzlo, tajemnost a vznešenost. Je jen málo předmětů, které by měly takovou moc svolávat lidi k setkáním, varovaly je při nebezpečí, oznamovaly radostné i smutné zprávy a které by byly v krušných dobách válek tak drasticky ničeny. Expozice připomene historické rody, které se jejich výrobě věnovaly, a upozorní i na současné mistry.

Patří k nim zvonařské dílny Petra Manouška z Prahy, Leticie Vránové-Dytrychové z Brodku, Josefa Tkadlece z Halenkova a také začínající mladý zvonař Michal Votruba z Myslkovic.

Zájemci uvidí zvony pastevecké, různé zvony recepční, zvonky na koně, ale i školní elektrické zvonky, orientální zvony, činely, tibetské mísy, vodní zvon, zvony buddhistické i zvonkohru.

Na výstavě bude také improvizovaná zvonařská dílna. V ní se budou moci lidé podívat na jednotlivé fáze přípravy zvonařské formy (jádro, falešný zvon a plášť) a mnoho dalších věcí, které jsou při výrobě zvonu zapotřebí. Organizátoři chtějí přímo na nádvoří Betlémské kaple 6. prosince odlít zvon s názvem Mistr Jan, který v červenci příštího roku osadí do zatím prázdné zvonice Betlémské kaple.